Anketa | Potvrđeno: Evo zašto je 29 roditelja u Sarajevu platilo kaznu od 2.900 KM

5
N. O.
Anketa | Potvrđeno: Evo zašto je 29 roditelja u Sarajevu platilo kaznu od 2.900 KM

Prema saznanjima portala Radiosarajevo.ba, kažnjeno je 29 roditelja u Sarajevu zbog nevakcinisanja djece protiv morbila.

U pokušaju da se spriječi širenje morbila, ali i proradi svijest roditelja o važnosti imunizacije, uvedene su novčane kazne za one koji odbijaju vakcinisati djecu, potvrdila je za portal Radiosarajevo.ba Vildana Brdarić-Vranj, stručna savjetnica za informisanje Kantonalne uprave za inspekcijske poslove.

Prema podacima, u aprilu i martu 2024. godine pokrenuto je 99 inspekcijskih postupaka na osnovu nepotpunog vakcinalnog statusa djece, što je rezultiralo izdavanjem 29 prekršajnih naloga u ukupnom novčanom iznosu od 2.900 KM.

Tusk označio Orbana na X-u i šokirano pitao: Viktore, glasine ne mogu biti istinite, ili mogu?

Prema informacijama koje smo dobili iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Sarajevo, inspekcija vrši nadzor nad propuštanjem obavezne imunizacije djeteta, za koju je odgovoran roditelj ili staratelj, u skladu sa zakonskim propisima.

Ovaj nadzor obavlja se na osnovu Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, Pravilnika o načinu provedbe obavezne imunizacije, imunoprofilakse i hemoprofilakse protiv zaraznih bolesti, kao i Naredbe o programu obaveznih imunizacija stanovništva protiv zaraznih bolesti u 2024. godini.

Sanitarni inspektori imaju ključnu ulogu u procesu. Oni primaju potvrde od JU Dom zdravlja KS u kojima su navedeni podaci djeteta koje nije vakcinisano, te podaci roditelja/staratelja koji odbija obaveznu imunizaciju, iako je dijete zdravo. Roditeljima se dostavlja poziv za pristup Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove radi utvrđivanja činjeničnog stanja.

U našoj anketi možete iznijeti svoj stav o vakcinisanju djece:

/ Anketa

Roditelji, da li redovno vakcinišete svoju djecu?

Priliv zaprimljenih potvrda JU Dom zdravlja KS o nekompletnom vakcinalnom statusu djeteta je kontinuiran, ali s razlikom u broju potvrda, zavisno da li su u toku sistematski pregledi ili upis djece u školu/vrtić.

U slučaju odbijanja vakcinacije, roditeljima ili starateljima izriče se novčana kazna u iznosu od 100,00 KM do 2.000,00 KM zbog propuštanja dužne brige za maloljetno lice. Međutim, postoji i mogućnost da roditelj ili staratelj prihvati obavezu vakcinacije djeteta, nakon čega im se daje rok od dva mjeseca za izvršenje iste.

Alarmantno stanje: Proglašena epidemija morbila u jednom bh. gradu

Navedene mjere imaju za cilj povećanje kolektivnog imuniteta u Sarajevu i sprečavanje širenja zaraznih bolesti poput morbila.

Portal Radiosarajevo.ba u narednim danima kontaktirat će zdravstvene radnike kako bismo dobili bolji uvid u ovu situaciju te istražili kako roditelji postupaju po pitanju vakcinacije svoje djece nakon što su uvedene novčane kazne. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak