Vlada nas je izigrala, insistirat ćemo na deložaciji škole na Mejtašu

Radiosarajevo.ba
Vlada nas je izigrala, insistirat ćemo na deložaciji škole na Mejtašu
Nakon što je prije više od dvije sedmice javnost, posebno u Sarajevu, potresao slučaj moguće deložacije Osnovne škole "ilvije Strahimir Kranjčević, slučaj je "hitno rješavan", no čini se da nije riješen do kraja.

Prvenstveno su se predlagala brojna administrativna i pravna rješenja za ovaj slučaj, nakon što su roditelji djece koja pohađaju ovu školu zatražili da se hitno riješi status osnovne škole u sarajevskom naselju Mejtaš.

Potom su se u borbu uključili i brojni drugi pojedinci koji su se zalagali da se deložacija ove škole zaustavi i riješi, ali to se izgleda neće desiti, barem kako tvrde iz Saveza izviđača Federacije BiH kojem, prema odluci suda, pripadaju prostorije u kojima se trenutno nalazi ova škola.

Ova Savez se danas ponovo obratio cjelokupnoj javnosti saopćenjem, u kojem ističu da iako su "iskreno željeli postići dogovor s nadležnim institucijama Kantona Sarajevo" u vezi s problemom OŠ Silvije Strahimir Kranjčević, čini se da dogovora neće biti.

Obećanja Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS-a, te premijera Vlade KS-a o novom ugovoru u vezi sa zakupom Doma izviđača za potrebe škole i izmirenje starih dugova čini se neće biti ispunjena, barem tako tvrde iz Saveza izviđača FBiH, koji traži rješenje za ovo pitanje.

"Kao odgovor na sve dobili smo prigovor Općinskom Sudu u Sarajevu od Pravobranilaštva Kantona Sarajevo, pravno formuliran kao prigovor trećeg lica, o iseljenju škole, te je najavljeno da se pravna bitka nastavlja. S obzirom na navedeno, jasno je da Vlada Kantona Sarajevo nije spremna ispuniti ono što je dogovoreno, te smo primorani insistirati na provođenju presude Općinskog Suda u Sarajevu na iseljenju škole iz prostora Doma izviđača. Presuda ne odlaže izvršenje bilo kakvim prigovorima, te želimo zaštititi svoju imovinu", ističe Savez izviđača FBiH u svom saopćenju, te dodaju da će ipak i u narednom periodu izaći u susret Vladi KS-a ako ona bude željela potpisati novi ugovor o vraćanju dugova i zakupu objekta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak