Izraelski atomski arsenal zabrinjava glavnu konferenciju IAEA

Radiosarajevo.ba
Izraelski atomski arsenal zabrinjava glavnu konferenciju IAEA


Arapske zemlje su uspjele da izrade tekst, koji nije obavezujući, u kojem se izražava zabrinutost za izraelske nuklearne kapacitete i poziva Izreal da usvoji Sporazum o neširenju nuklearnog oružja i da svoja nuklearna postrojenja stavi pod nadzor IAEA".

Zapadne zemlje su najprije pokušale da spriječe glasanje o toj rezoluciji ocijenjenoj kao kontraproduktivnoj, naročito kada je u četvrtak usvojen jedan drugi tekst u kojem su sve države na Bliskom istoku pozvane da odustanu od nuklearnog oružja.

Njihova predstavka je odbačena i rezolucija je usvojena sa 49 glasova za, 45 protiv i 16 suzdržanih. Ovo je prvi put od 1991. godine da je takva rezolucija usvojena u IAEA o Izraelu koji smatraju jedinom atomskom silom na Bliskom istoku.

Izraelska delegacija je izrazila žaljenje zbog ovakvog glasanja i objavila da Izrael "neće sarađivati". Zvaničnik iz izraelske Komisije za atomsku energiju David Danieli je naglasio kako je jedini cilj rezolucije da "ojača crte podjele i politička neprijateljstva na Bliskom istoku".

Iran, koji ne priznaje Izrael i čiji predsjednik Mahmud Ahmadinejad redovno napada izraelsku državu, podržao je dokument arapskih zemalja. Njegov predstavnik u IAEA Ali Asghar Soltanieh je ocijenio da je izraelski arsenal "potencijalna prijetnja za mir i sigurnost u svijetu".

fena/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak