Socijalno preduzetništvo za osnaženo društvo i ekonomiju BiH

0
Radiosarajevo.ba

Ekonomija u čijem su središtu ljudi, kreativnost, osnaživanje, obučavanje i jačanje društva, a ne profit.

Iako zvuči utopijski, moguće je. Socijalna ekonomija i socijano preduzetništvo jačaju društvo, prioritet su im inovativna rješenja društvenih, ekonomskih i ekoloških pitanja koja često bivaju zanemarena. Prepoznavši značaj osnaživanja ovog sektora i unapređenja bh ekonomije i društva, Evropska unija podržava organizacije civilnog društva i mala preduzeća širom Bosne i Hercegovine.

Dva Zakona o socijalnom preduzetništvu, u Republici Srpskoj i Brčko Distriktu i Zakon o socijalnom poduzetništvu u Federaciji BiH u završnoj proceduri donošenja, više od 50 lokalnih preduzeća prepoznatih kao socijalna preduzeća i 572 radnika u ovim preduzećima – neki su od konkretnih rezultata trogodišnjeg projekta Evropske unije u Bosni i Hercegovini.

Značaj samog projekta i socijalnih preduzeća za one najranjivije u našem društvu, žene žrtve nasilja, žene u ruralnim sredinama, bez obrazovanja ili niskim stepenom obrazovanja, one u godinama kad ih više niko neće zaposliti je nemjerljiv, kaže predstavnica Ženske zadruge iz Bijeljine, Svetlana Rašević Sarić:

„Ono što je najbitnije, prvi put u našoj lokalnoj zajednici se pojavljuje sam termin socijalno preduzeće i jako sam ponosna što suu Bijeljini kroz ovaj projekat iznikla tri nova preduzeća koja predstavljaju socijalna preduzeća.“

Kompanija Stich 22 iz Sarajeva svoj poslovni put počela je kao socijalno preduzeće, a sada bilježi saradnju sa brojnim međunarodnim modnim dizajnerima iz Evrope, Amerike, Azije i Australije. Njihove proizvode – šalove, kape, rukavice, džempere, vez, heklane radove – jednostavno žele svi, kaže Nedira Škaljić iz Stich 22.

„Žene s kojima sarađujemo imaju izuzetne sposobnosti i znanja. One održavaju naš tradicionalni rad i upotrebljavaju tradicionalne vještine u produktivne svrhe, tj. zarađuju radeći sa nama – od pletenja, heklanja, veza, zarađuju za život.“ Zahvaljujući podršci Evropske unije, kompanija Stitch 22 je pronašla nove radnice, a kako sami ističu, najvažnije je da su u prilici da ženama omoguće da zarađuju od svog ručnog rada, ne remeteći pri tome svoje životne okolnosti.

Premijer KS Nihad Uk objavom fotografije na Instagramu proslavio 36. titulu Real Madrida

Uspješnosti projekta svjedoče brojni pozitivni rezultati vidljivi širom lokalnih zajednica u Bosni i Hercegovini. Amra Hadžić, projekt menadžer naglašava da je nakon tri godine predanog rada na provođenju brojnih aktivnosti stvoren pravni okvir za socijalno preduzetništvo u Bosni i Hercegovini što je izuzetno postignuće.

„Podrška je došla u pravi trenutak, u doba pandemije, kada su mnoga radna mjesta bila upitna. Međutim, sva socijalna preduzeća, tj. 572 radnih mjesta su zadržana,“ ističe Hadžić.

Koncept socijalnog uključivanja traži, istražuje i promovira potencijal pojedinca, a ne njegov trošak za društvo te posvećuje pažnju socijalnom uključivanju za dobrobit cijelog društva. S ciljem osposobljavanja i uključivanja teško zapošljivih kategorija stanovništva u tržište rada, socijalno preduzetništvo podstiče pametan, održiv i inkluzivan rast i razvoj, što je bh društvu i ekonomiji neophodno kako bi iskoristili postojeće potencijale i kapacitete i uspješno se nosili sa izazovima evropskih tržišta. Potencijala i kvalitete imamo napretek, kao i prilika za njihovo uključenje, a sistemskim rješenjima i predanim radom možemo osigurati prilike za najranjivije građane i zajedno s njima stvarati nove mogućnosti za bolju budućnost.

Loading...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak