EP podržao zabranu slamki, štapića za uši, plastičnog pribora za jelo...

Radiosarajevo.ba
EP podržao zabranu slamki, štapića za uši, plastičnog pribora za jelo...

Evropski parlament glasao je danas za potpunu zabranu velikog broja plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu u namjeri da zaustavi zagađenje okeana. Zastupnici su podržali zabranu plastičnog pribora za jelo i plastičnih tanjira, štapića za uši, slamki, držača za balone...

Prijedlog također poziva na smanjenje jednokratnih plastičnih proizvoda za hranu i pića, kao što su plastične čaše. Jedan od zastupnika, kako javlja BBC, kazao je "ukoliko se ništa ne poduzme, do 2050. u okeanima će plastike biti više od ribe".

Europska Komisija predložila je zabranu u maju, a imali su jaku javnu podršku, pogotovo nakon dokumentaraca kao što je serija Plava planeta  Davida Attenborougha.

Mjera mora proći još nekoliko proceduralnih prepreka, ali se očekuje da će - proći. U Europskoj uniji nadaju se da će zabrana biti na snazi diljem zajednice do 2021. godine. Velika Britanija također će morati prihvatiti pravilo u svoj državni zakon ukoliko zabrana postane direktiva na snazi brije kraja tranzicijskog Brexit perioda.

Nakon što je zabrana u Parlamentu podržana glasovima 571 za i 53 protiv, zastupnik odgovoran za zakon Frédérique Ries kazao je kako je ovo "pobjeda za naše okeane, za okoliš, ali i za buduće generacije".

Proizvodi na listi odabrani su jer za njih već postoje dostupne alternative, kao što su papirne slamke ili kartonski spremnici. No, i upotreba proizvoda za koje ne postoji alternativa morat će biti smanjena za 25 posto u svakoj zemlji do 2025. Među primjerima su kutije za burgere i plastična folija.

Zastupnici su izglasali i to da će proizvođači morati smanjiti plastiku u filterima cigareta - što je najčešći plastični otpad na plažama - za 50 posto do 2025, te za 80 posto do 2030. godine.

Druga ambiciozna meta jeste da osiguraju da se, do 2025. godine, 90 posto plastičnih boca reciklira. Trenutno, boce i njihovi čepovi čine 20 posto sve plastike u moru, navodi se u Izvještaju Europskog parlamenta. Porizvođači će morati povesti i više odgovornosti oko toga šta se dešava s njihovim plastičnim proizvodima i pakiranjima.

Koliko je problem veliki?

Istraživanje EU o ovoj temi kaže da se godišnje u europske vode baci oko 150 hiljada tona plastike.

To je mali dio globalnog problema, jer se procjenjuje da se u svjetske okeane godišnje baci oko osam miliona tona plastike. Plastični proizvodi mogu preći velike razdaljine i ostavljaju veliki utjecaj na život u morima.

Ribe i veliki vodeni sisari umiru zbog zagađenja. Kitovi jedu plastične kese zbog čega ne mogu jesti za njih normalnu hranu i zbog toga umiru. Kada se plastični otpad raspada u vodi, ne radi to kao drugi proizvodi - raspada se na male i sve manje komadiće, dok ne postane mikroplastika. Ove male čestice završavaju u ribama, a odatle često odlaze i u ljude. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak