Veterinarski inspektori priznali da su činili djela korupcije, izrečene im kazne

0
Radiosarajevo.ba
Veterinarski inspektori priznali da su činili djela korupcije, izrečene im kazne

Optuženi uposlenici Ureda za veterinarstvo Bosne i Hercegovine Indira Dajić-Hukić (1967.) i Mladen Mijić (1959.), u prisustvu svojih advokata, u potpunosti su sporazumno priznali krivnju za kaznena djela korupcije-primanje dara ili drugih oblika koristi.

"Navedeni optduženi bili su uposleni kao veterinarski inspektori Ureda za veterinarstvo BiH, zaduženi za kontrolu uvoza namirnica životinjskog podrijetla na graničnom prijelazu na ulazu u BiH, a priznali su krivnju za primanje dara ili drugih oblika koristi, kako bi pogodovali određenim pravnim ili fizičkim osobama, prilikom procedure uvoza namirnica životinjskog podrijetla u BiH", navodi se u saopštenju iz Tužilaštva BiH.

Dodaje se da su sporazumom koji je prihvatio Sud BiH za optužene predviđene kazne zatvora od po godinu, koja se neće izvršiti ukoliko u periodu od dvije godine ne počine novo kazneno djelo, oduzimanje nezakonite imovinske koristi iz kaznenog djela obuhvaćenog optužnicom, te zabrana vršenja poziva, djelatnosti li dužnosti veterinarskog inspektora u Uredu za veterinarstvo BiH, u periodu od narednih pet godina.

Pored toga, predviđene su i novčane kazne za Indiru Dajić-Hukić 6.000 KM, a za Mladena Mijića 7.000 KM.

"Predložene kazne u skladu su sa ulogom i odgovornošću optuženih u izvršenim kaznenim djelima. Sporazumnim priznanjem, optuženi se odriču prava na suđenje i prava na žalbu na presudu, koju im na temelju sporazuma izrekne Sud BiH", navodi se u saopštenju.

S obzirom da je treći optuženik u ovom predmetu, ranije sporazumno priznao krivnju, na ovaj način predmet se u potpunosti okončava.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak