Policija pretresa apartmane na Bjelašnici: Velika akcija 'Incitat' u Sarajevu

13
Radiosarajevo.ba
Policija pretresa apartmane na Bjelašnici: Velika akcija 'Incitat' u Sarajevu

U ponedjeljak, 5. augusta, pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) provode opsežnu operativnu akciju pod nazivom "Incitat" na području Kantona Sarajevo. U okviru ove akcije, policijski službenici izvršavaju pretrese na ukupno 12 lokacija, uključujući stambene i poslovne objekte, kao i pokretne stvari.

Kako saznaje portal Radiosarajevo.ba jedna od ključnih lokacija koja je predmet pretresa je objekat na Bjelašnici "Apartmani Aroma". Ovaj pretres se provodi u sklopu šire istrage koja obuhvata sumnje na krivična djela poput "Udruživanje radi činjenja krivičnih djela", "Zloupotreba položaja ili ovlašćenja" i "Pranje novca" prema Krivičnom zakonu Federacije Bosne i Hercegovine.

Prema saopćenju iz SIPA-e, četiri osobe su trenutno pod kontrolom policijskih službenika, dok se za jednim licem još uvijek traga. Pretresi se sprovode po nalogu Kantonalnog suda u Sarajevu i pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, u saradnji s policijskim službenicima Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

Upozorenje za vozače: Velike gužve na naplatnom mjestu kod Sarajeva zbog radova

Nezvanično, među osumnjičenima se nalaze načelnik Trnova Ibro Berilo (SDA), općinska službenica Nađa Milišić, bivši direktor Sarajevo šuma Nermin Demirović, vlasnik firme Lok-pil d.o.o. Adis Mulaosmanović i Edina Džigal.

Navodi se da se terete za prodaju i kupovinu državne imovine koja je pod privremenom zabranom raspolaganja, uključujući izdavanje nezakonitih dozvola za gradnju objekata na planini Bjelašnica.

Operacija "Incitat" ima za cilj razotkrivanje i suzbijanje sistemske korupcije i zloupotreba u sektoru gradnje i pranja novca.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (13)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak