Horor i nasilje: Pojavio se uznemirujući snimak kako suprug zlostavlja Aldinu Bajić

12
Radiosarajevo.ba
Horor i nasilje: Pojavio se uznemirujući snimak kako suprug zlostavlja Aldinu Bajić

Vijest da je pjevačicu Aldinu Bajić brutalno pretukao suprug Adis Cigura, koji je snimak potom objavio na društvenim mrežama, objavljena je jučer u javnosti. Cigura, inače muzičar, navodno je odmah priveden, dok je Aldina u teškom stanju pod nadzorom ljekara. 

Na snimku koji je objavljen vidi se kako Aldina sjedi na kauču u dnevnom boravku, a pored nje čuči njen suprug. U jednom momentu Aldina daje Adisu telefon, a onda on počinje da je snažno udara šakama po glavi, obara je na pod, te potom počinje da je udara nogom po glavi. Nakon toga je hvata za kosu i vuče po podu. Portal Crna-hronika tvrdi da je pretučena žena bila u nesvijesti više od dva sata... 

VIDEO nećemo objaviti jer je izrazito uznemirujući, ali možete ga pogledati na ovom linku. U međuvremenu se oglasila i Agencija za ravnopravnost spolova Bosne i Hercegovine, iz koje navode:

Kate Winslet dijeli važnu poruku za mame djevojčica: 'Vrlo je bitno, molim vas da upamtite'

"Ovim putem želimo da izrazimo našu zabrinutost i osudimo svaki oblik nasilja u porodici. Ovaj incident ističe ozbiljan problem koji zahtijeva hitnu pažnju i djelovanje svih članova društva, posebno institucija odgovornih za sprječavanje nasilja nad ženama i nasilja u porodici. Nasilje nad ženama je neprihvatljivo i predstavlja kršenje ljudskih prava. Svi članovi našeg društva moraju preuzeti odgovornost za suzbijanje ovakvih pojava i pružanje podrške onima koji su pogođeni. Ovaj slučaj nas podseća na važnost prevencije nasilja, osiguranja podrške žrtvama i efikasnog procesuiranja počinilaca.

Pozdravljamo brzu reakciju policije i drugih subjekata zaštite u ovom slučaju i ujedno pozivamo sve nadležne institucije da preduzmu potrebne mjere kako bi osigurale zaštitu žrtava nasilja i obezbijedile adekvatnu pomoć. Posebno pozivamo nadležne institucije izvršne, zakonodavne i pravosudne vlasti da bez odlaganja provedu neophodne reforme koje su precizno definisane u izvještaju Grupe eksperata Vijeća Europe – GREVIO komiteta kao i Preporukama Komiteta potpisnica Istanbulske konvencije Vijeća Europe. To je obaveza Bosne i Hercegovine koju smo preuzeli ratifikacijom Istanbulske konvencije. Agencija za ravnopravnost spolova Bosne i Hercegovine, Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH izražava uvjerenje da bi se brzom i sveobuhvatnom provedbom ovih reformi osigurao efikasniji odgovor na nasilje u porodici i nasilje nad ženama koji predstavlja jedan od najrasprostranjenijih krivičnih djela u našoj zemlji.

Apelujemo na sve građane da ne okreću glavu od ovakvih problema, već da prijave svako nasilje i pruže podršku onima koji su u potrebi. Svi smo dužni i odgovorni za stvaranje sigurnijeg okruženja, posebno za sigurnije društvo za žene i djecu a podsjećamo da je neprijavljivanje ovh djela također krivično djelo. Želimo naglasiti da samo zajedničkim delovanjem možemo stvoriti promjene koje će dovesti do stvaranja društva u kojem nasilje neće biti tolerisano."

KOGA NAZVATI AKO STE ŽRTVA?

Ukoliko ste vi ili neko koga poznajete žrtva nasilja, molimo vas da potražite pomoć.

Postoje organizacije i adresa za podršku koje su tu da vam pomognu.

Osim policije, koju možete kontaktirati na broj telefona 122, u Bosni i Hercegovini postoje i dva SOS telefona za žrtve nasilja i to u Federaciji BiH 1265 i u Republici Srpskoj 1264.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (12)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak