Zvizdić: Moguće da će Turkish Airlines pokrenuti aviokompaniju u BiH

AA
Zvizdić: Moguće da će Turkish Airlines pokrenuti aviokompaniju u BiH
Posmatrajući stanje u proteklom periodu, odnosno prvom kvartalu, 2018. neće biti izgubljena za Bosnu i Hercegovinu jer smo već postigli rezultate koji mogu opravdati ovakav moj stav.

Ovo je u intervjuu za Anadolu Agency (AA) rekao Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH. 

Podsjetio je na posjetu Johannesa Hahna, europskog komesara za susjedsku politiku i proširenje, u decembru 2017. kada su pred BiH postavljena tri ili četiri cilja koja su u tom trenutku bila prilično teška, i za javnost ili za mnoge u BiH, kaže Zvizdić, izgledala neostvariva.

"Neki su čak proglasili da je riječ o utopističkim namjerama vlasti BiH da to riješimo. To je bilo donošenje seta zakona o akcizama, usvajanje na vrijeme svih budžeta BiH i na drugim nivoima, donošenje strategije ruralnog razvoja i, konačno, odgovori na Upitnik. Nekoliko mjeseci nakon posjete komesara Hahna mi smo realizirali svaku od tih aktivnosti. To znači da postoji kapacitet, ako postoji spremnost na dogovor, dobru koordinaciju i realizaciju tih ciljeva. Usvojili smo i akcize, donijeli smo i strategiju ruralnog razvoja koja će u naredne tri godine donijeti minimalno 100 miliona eura bespovratnih sredstava za poljoprivredu. Možda i duplo više s dobivanjem kandidacijskog statusa. Konačno, riješili smo Upitnik koji je najkompleksnija, najsloženija faza na putu BiH ka evropskim integracijama", naveo je Zvizdić. 

Time su, kaže Zvizdić, realizirani praktično svi uvjeti sa europske agende BiH koji su bili vezani za dobivanje kandidatskog statusa u EU.

"Naravno, svim zemljama regije su, pa tako će i BiH biti postavljen određeni broj dodatnih pitanja. Mi ih očekujemo vjerovatno u maju ili u junu. Ali, dobra stvar je da već imamo uspostavljene strukture i radne grupe koje brzo mogu odgovoriti na pitanja. 
Nažalost, ta važna faza procesa se preklapa sa predizbornim periodom i mislim da će to za nekoliko mjeseci odgoditi odluku o dobivanju kandidacijskog statusa BiH u EU. Ali, sasvim sigurno, u konačnici bi bilo korektno da u vrijeme trajanja mandata ove vlasti, koja će djelovati i poslije izbora vjerovatno tri-četiri mjeseca, BiH dobije kandidacijski status. Ja sam sasvim siguran da će to biti do Nove godine ili u prvim mjesecima 2019. godine. To će biti jako važna stvar", navodi Zvizdić.

Lobirati za otvaranje prvih pristupnih poglavlja

Time se, ističe Zvizdić, nepovratno stavlja BiH na tračnice koje idu ka EU. I taj proces se više ne može nikada vratiti u neku početnu fazu, rekao je.

"Poslije dobivanja kandidacijskog statusa, sve procedure koje slijede od samoga procesa podjele obaveza unutar BiH, pa do otvaranja prvih pregovaračkih poglavlja su ustvari procesi koje će ustvari natjerati vlast BiH, ko god bude unutar nje, da to radi u dinamici koja je tačno određena procedurama EU. Neće se više desiti da izgubimo osam godina kao od 2008. do 2015, a da se ništa ne uradi na putu evropskih ili NATO integracija. Sada su procesi snažno pokrenuti. Taj zamah je ostvaren i mislim da će kandidacijski status doći krajem 2018. ili početkom 2019. godine. Poslije toga je na vlastima BiH da izlobiraju, da objasne Evropskoj komisiji, EU da nema potrebe da se čeka dvije ili tri godine do otvaranja prvih pregovaračkih poglavlja. 

Upravo zbog poglavlja koja se prva otvaraju a vezana su za vladavinu prava, i zbog činjenice da trebamo biti u istoj dinamici kao i zemlje u regiji, da to za BiH treba uraditi što prije. U tom smislu sam optimista da ćemo nastaviti snažan zamah na putu EU integracija. Optimista sam u smislu dobivanja Akcionog plana za članstvo (MAP) u NATO paktu iako čujem da sada mnogi problematiziraju pitanje konsenzusa. To se radi, iako smo o tom pitanju imali i imamo konsenzus. Sasvim siguran sam da će ekonomski razvoj biti nastavljen unutar jedne uzlazne, vrlo pozitivne linije rasta i u jačanju naših sektora i otvaranju novih radnih mjesta", zaključio je Zvizdić. 

Turkish Airlines bi mogao pomoći pokretanje aviokompanije u BiH

Govoreći o najavljenoj posjeti turskog premijera Binalija Yildirima Bosni i Hercegovini Zvizdić ističe kako ga ona raduje i kako je to još jedan pokazatelj dobrih prijateljskih, političkih, društvenih, kulturnih i ekonomskih odnosa BiH i Turske.

"U fokusu razgovora će upravo biti ekonomska pitanja, čitav spektar različitih sektora koji mogu biti interesantni za investitore iz Turske i, svakako, naše prezentacije modela i načina na koji želimo da privučemo turske investicije i turske investitore da ulažu u BiH. S druge strane, razgovarat ćemo i o različitim modelima povećanja obima naše trgovinske razmjene, koja ide uzlaznom linijom. Moram reći da u posljednjih petnestak godina ona je povećana četiri puta i već sada prelazi 600-650 miliona dolara, sa iskrenim očekivanjima, namjerama i vrlo realnim šansama da do kraja 2019. godine ta razmjena bude na nivou od milijarde dolara", navodi Zvizdić.

Ističe je i kako postoji čitav spektar sektora za koje turski investitori mogu biti zainteresirani, među kojima su obnovljivi izvori energije, namjenska industrija, turizam, saobraćaj, transportna infrastruktura i slično. Tu su, dodao je, i očekivanja da će FBiH stvoriti pretpostavke koje bi ponovo mogle pobuditi interes turske aviokompanije da se veže za BiH, da eventualno jednu svoju kćerku firmu etablira u BiH.

"I da ponovo u BiH obnovimo domaću aviokompaniju, s obzirom na potrebu da kreiramo što više destinacija sa kojima Sarajevo može biti povezano. Međunarodni aerodorom Sarajevo ima otprilike milion putnika godišnje, a tu postoje i drugi aerodoromi kao što su Tuzla, Banja Luka, Bihać, Mostar... koji mogu biti i za putnike i za robe za kargo prevoz. Ali, posebno kapaciteti Aerodoroma Sarajevo mogu biti značajno uvećani i za tako nešto nam treba jedan avioprevoznik koji zaista ima svjetski renome, a to je Turkish Airlines koji je uvijek unutar pet ključnih avioprevoznika svijeta", kaže Zvizdić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak