Zukan Helez: Velikosrpski nacionalizam je i dalje živ, nazivaju ga 'srpskim svetom'

9
Radiosarajevo.ba

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine (BiH) Zukan Helez obratio se danas, 28. septembra na obilježavanju Dana formiranja brigada Armije Republike Bosne i Hercegovine sa područja Starog Grada Sarajevo.

Njegov govor prenosimo u cijelosti: 

"Bilo mi je zadovoljstvo obratiti se prisutnim na prvom obilježavanju Dana formiranja brigada Armije Republike Bosne i Hercegovine sa područja Starog Grada.

Kultura sjećanja: Obilježen Dan formiranja brigada Armije RBiH u Starom Gradu

Hvala hrabrim sinovima Bosne i Hercegovine, ljudima koji su danas bili među nama, pripadnicima starogradskih brigada koji su stali na prvu liniju i goloruki branili svoje ognjište, svoj grad i svoju državu Bosnu i Hercegovinu te na taj način dali nemjerljiv doprinos u odbrani od agresije na našu zemlju.

Armija Republike BiH je vojna sila koja je nastala iz našeg prava na samoodbranu, kao fundamentalnog ljudskog prava. Ona je okupila časne ljude koji su se borili za ispravne ciljeve, za svoju porodicu, za slobodu, za istinu, za ideju nezavisne Bosne i Hercegovine, države ravnopravnih ljudi. Upravo u tome i jeste bila njena najveća snaga.

Kako postići mir na Balkanu? Njemački politolog prozvao glavnog krivca

Danas, oni centri koji su pripremali agresiju na BiH rade na tome da iskrive istinu o odbrani BiH. Patriote ove zemlje to ne smiju dozvoliti. U tom smislu, veliko hvala načelniku Čengiću na čiju inicijativu se danas po prvi put obilježava Dan formiranja brigada Armije R BiH sa područja Starog Grada. Ne smijemo zaboraviti, moramo pamtiti, ne da bi mrzili ili da bi se svetili, već da znamo šta se to događalo.

Mlađim generacijama smo dužni prenijeti istinu o ratnim dešavanjima u našoj zemlji. Uporedo sa tim, mi moramo i dalje biti oprezni i spremni. Velikosrpski nacionalizam je i dalje živ. On je mutirao i danas se manifestira na drugačije načine.

Danas ga nazivaju 'srpskim svetom'. Siguran sam da će se i ovaj pokušaj brisanja Drine kao granice naći na smetljištu historije, kao što je i projekat stvaranja velike Srbije početkom 90-tih. Mi moramo graditi i jačati naše institucije, posebno Oružane snage BiH. One su garant opstojnosti Bosne i Hercegovine. Za vrijeme moga mandata na čelu Ministarstva odbrane BiH intenziviran je proces prijema u Oružane snage BiH.

Do kraja 2024. godine biće primljeno skoro 2000 novih mladih vojnika, spremnih da služe našoj domovini. Generacijama koje dolaze dugujemo da Bosnu i Hercegovinu gradim kao domovina svih nas. Ona je dovoljno velika za sve nas. Učinimo je državom u kojoj će svaki čovjek na svakome njenom pedlju imati jednaka prava i slobode te ugodno živjeti od svoga rada. Neka vječno živi država Bosna i Hercegovina", rekao je Helez.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak