Zukan Helez na Jablaničkom jezeru: 'Situacija bi bila ozbiljnija da je reakcija zakasnila'

10
Radiosarajevo.ba

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine, Zukan Helez, obratio se medijima nakon što se helikopter Oružanih snaga BiH tipa UH-1H srušio u Jablaničko jezero u srijedu, 28. augusta.

Helikopter, koji je bio angažiran na generalnoj probi za planiranu vježbu s civilnom zaštitom Općine Konjic, pao je u vodu zbog udara u žice dalekovoda.

U svojoj izjavi, ministar Helez je objasnio da se helikopter zakačio za žicu dalekovoda, presjekao dvije i pao u vodu zbog treće.

Radnica pronašla kovertu sa nekoliko hiljada eura na benzinskoj pumpi: 'Učinila je pravu stvar'

"Na svu sreću, brzom reakcijom pilota, članova posade, te ljudi iz civilne zaštite Konjic i pripadnika Oružanih snaga, koji su čamcima stigli na mjesto nesreće, izbjegnuta je veća tragedija. Da je reakcija bila samo nekoliko sekundi kasnije, situacija bi mogla biti mnogo ozbiljnija,” istaknuo je Helez.

Prema njegovim riječima, najvažnije je da nije bilo ljudskih žrtava. Svi članovi posade, uključujući pilota, kopilota, tehničara-letača i specijalista službe traganja i spašavanja, nisu životno ugroženi i trenutno su na preventivnom liječničkom prijemu u hitnoj pomoći u Konjicu.

Ministar Helez je naglasio da sada slijedi procedura vađenja helikoptera iz Jablaničkog jezera.

"Želim da pohvalim brzinu i učinkovitost svih koji su sudjelovali u spašavanju. Nakon uviđaja, preduzećemo potrebne radnje u skladu sa zakonom i ustavom", rekao je Helez.

Također je dodao da su iz međunarodnih zajednica, uključujući Sjedinjene Američke Države, Tursku i mnoge druge zemlje stigli izrazi podrške i ponuda za pomoć. 

Podsjetimo, helikopter se srušio u Jablaničko jezero u srijedu, 28. augusta, oko 11 sati dok je bio angažiran na generalnoj probi za planiranu vježbu s civilnom zaštitom Općine Konjic, koja je trebala biti održana u četvrtak, 29. augusta. Na mjesto nesreće odmah su upućene sve nadležne službe kako bi se utvrdile okolnosti pada.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (10)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak