Zoran Tegeltija u Ohridu razgovarao sa Zoranom Zaevom

0
Radiosarajevo.ba

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija razgovarao je u Ohridu sa predsjednikom Vlade Republike Sjeverne Makedonije Zoranom Zaevom.

Na sastanku, koji je održan uoči Međunarodne konferencije „Zapadni Balkan: Nedostajući dio slagalice da popuni Evropu“, razgovarano je o unapređenju bilateralnih odnosa BiH i Sjeverne Makedonije, procesu evropskih integracija, te jačanju trgovinske razmjene.

Ovom prilikom, predsjedavajući Tegeltija ponovio je opredijeljenost Vijeća ministara za evropske integracije, uz puno uvažavanje ustavnih nadležnosti svih nivoa vlasti i poštivanje Dejtonskog sporazuma.

Predsjedavajući Tegeltija upoznao je premijera Zaeva sa političkom i ekonomskom situacijom u BiH, te sa realizacijom aktivnosti koje svi nivoi vlasti u BiH, u skladu sa svojim nadležnostima, provode u cilju prevazilaženja izazova uzrokovanih pandemijom koronavirusa, kao i unapređenja privrednog i poslovnog ambijenta.

Sagovornici su tokom razgovora zajednički ocijenili da je proces evropskih integracija zahtjevan i težak, ali da je važno povjerenje i sposobnost da se realiziraju obaveze, te istakli zainteresiranost obje zemlje za unapređenje regionalnih inicijativa u kontekstu boljeg povezivanja.

Nakon bilateralnog sastanka sa premijerom Republike Sjeverne Makedonije, predsjedavajući Vijeća ministara će se na marginama međunarodne konferencije sastati i sa pomoćnikom generalnog sekretara Ujedinjenih naroda za Evropu, Centralnu Aziju i Ameriku, navedeno je u saopćenju Vijeća ministara BiH. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak