Zeljković: Rusku vakcinu će morati provjeriti Agencija za lijekove BiH

Anadolija
Zeljković: Rusku vakcinu će morati provjeriti Agencija za lijekove BiH

Institut za javno zdravstvo RS objavio je informaciju da je od danas snižena cijena komercijalnog testiranja na pristustvo koronavirusa na 150 KM, a priroritet ostaje na definiciji slučaja odnosno na nekomercijalnom testiranju. Do danas je PCR test u Institutu koštao 200 KM.

"Institut će u toku sedmice vršiti analizu epidemiološke situacije u skladu s preporučenim mjerama i aktivnostima u pravcu početka školske godine. Danas je planiran sastanak s Ministarstvom prosvjete i kulture RS radi definisanja jasnih mjera, odnosno preporuka za početak nove školske godine, u kom pravcu će se ići i s kojim scenarijom. Postoji više opcija za početak školske godine, ali u toku sedmice bit će definisani parametri", kazao je direktor Instituta Branislav Zeljković.

Apelovao je na građane da budu svjesni koliko je bitno pridržavanje mjera.

"Sama Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), ali i SAD su radile procjenu koliko će značaja imati korištenje maski u smislu toga da će prepoloviti broj smrtnih slučajeva u SAD-u osoba koje imaju COVID-19", dodao je Zeljković.

Odgovarajući na pitanja novinara o vakcini registrovanoj u Ruskoj Federaciji Zeljković je rekao da su neophodni dodatni podaci u smislu koja su vršena testiranja, koju dokumentaciju vakcina posjeduje i koje sve standarde, sistem kvaliteta ispunjava.

"Agencija za lijekove Bosne i Hercegovine dužna je da uradi procjenu kvaliteta svakog medicinskog proizvoda, lijeka, pošto vakcine spadaju u visokorizične lijekove, neophodno je da oni urade procjenu u smislu da li vakcina ispunjava sve standarde koji se zahtijevaju u našoj zemlji. U skladu s tim očekujemo više informacija o samoj ruskoj vakcini da bismo mogli zauzeti određen stav", rekao je Zeljković.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak