Završen sastanak Vlade FBiH i penzionera. Evo šta je dogovoreno u Sarajevu

17
Radiosarajevo.ba

U Sarajevu je u utorak, 17. septembra, počeo sastanak predstavnika penzionera sa delegacijom Vlade Federacije BiH, a penzioneri su se okupili na protestima ispred zgrade Vlade FBiH.

Delegaciju Vlade je predvodio premijer Nermin Nikšić, a na sastanku su bili, kako je najavljeno, i ministri Toni Kraljević, Vojin Mijatović i Adnan Delić, dok delegaciju Saveza Udruženja penzionera predvodi predsjednik Upravnog odbora Redžo Mehić.

"Ključ rješenja je poraditi na temeljitim izmjenama Zakona o PIO-u. Sa Vladom FBiH smo postigli 'neki' sporazum. Dogovoreno je da će se odrediti radna grupa da temeljito prouči članove zakona i da se poradi na njihovom usaglašavanju. Posebno onim spornim", rekao je Redžo Mehić.

Šta se dešava u RS pred izbore? Napadnut još jedan kandidat stranke Jelene Trivić

Drugi zahtjev je bio da se vanredno usklade penzije...

"Ići će se putem jednokratne novčane pomoći. Može se očekivati da će to biti u rebalansu budžeta, polovinom oktobra", dodao je Mehić.

Žestoka svađa na protestu penzionera ispred Vlade FBiH: 'Nemoj me gledati, meni je došlo 5 do 12'

Ministar Adnan Delić je to i potvrdio...

"Isplatit ćemo jednokratnu pomoć. U budžetu za 2025. planirat ćemo dva miliona KM za banjsko liječenje. Zatim ćemo poraditi na uspostavi Vijeća penzionera, te raditi o izmjenama Zakona o PIO/MIO", naglasio je ministar.

Zakon o PIO neće biti mijenjan do izbora.

"U protivnom desio bi se kolaps sistema u FBiH. Formirat ćemo radnu grupu sastavljenu od nadležnih institucija i predstavnika penzionera", podvukao je Delić.

Ispred Vlade FBiH penzioneri,a  tu je i ekipa portala Radiosarajevo.ba. Na transparentima koje nose penzioneri, okupljeni iz različitih dijelova Federacije Bosne i Hercegovine, nezadovoljstvo. 

"Sram vas bilo, gladni smo", poručili su jasno penzioneri.

Ekipa portala Radiosarajevo.ba prati dešavanja ispred Vlade FBiH, a naš fotoreporter Admir Kuburović snimio je i prepirku ispred Vlade FBiH, gdje jedan od penzionera kaže da mu je došlo '5 do 12'.

"Boli te briga. Povuci se... Nemoj me gledati, meni je došlo 5 do 12. Ti primaš koliko hoćeš, a ja gladujem. Nemoj me gledati", ponavljao je penzioner koji je došao na protest ispred Vlade FBiH.

Više je zahtjeva penzionera. Između ostalog, traže izmjene i dopune Zakona o PIO/MIOFBiH za redovno i vanredno usklađivanje penzija.

Vanrednim usklađivanjem bi se njihova penzija povećala za sedam posto i primjenjivala bi se od 7. oktobra.

Penzioneri ispred zgrade Vlade FBiH jasno poručili: "Sram vas bilo, gladni smo"

Jednokratna pomoć također je njihov zahtjev. Penzioneri koji imaju penziju do 1.000 KM bi dobili pomoć od 200 KM, a oni koji imaju više od 1.000 KM bi dobili 100 KM.

Predstavnici Saveza udruženja penzionera u FBiH već pričaju sa predstavnicima Vlade FBiH, dok su za 12 sati najavljeni protesti.

U isto vrijeme bi trebali predati i peticiju sa potpisima više od 65.000 penzionera.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (17)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak