Zastupnici SDA upućuju apelaciju zbog nastavnog plana u RS-u: "Diskriminatoran i protivan zakonu"

6
Radiosarajevo.ba
Zastupnici SDA upućuju apelaciju zbog nastavnog plana u RS-u: "Diskriminatoran i protivan zakonu"

Početkom septembra 2024. godine, najavljene su izmjene nastavnog plana i programa u bh. entitetu RS, pri čemu su u nastavnom planu i programu uvedene nove metode i oblasti koje će omogućiti širenje dezinformacija, a time i mržnje među mlađim generacijama, kao i kontinuirano veličanje osuđenih ratnih zločinaca.

Zastupnici Stranke demokratske akcije (SDA) i Demokratske fronte (DF) u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine u ponedjeljak, 16. septembra, će uputiti zahtjev za ocjenu ustavnosti nastavnih planova u entitetu Republika Srpska (RS). Razlog tome je, između ostalog, veličanje ratnih zločinaca Radovana Karadžića i Ratka Mladića.

Saopćenje iz SDA prenosimo u cjelosti:

Neviđena katastrofa: Pukla brana u Poljskoj, ima mrtvih i nestalih, snimci su zastrašujući

"Nastavni plan u entitetu RS koji predviđa da u osnovnim školama djeca uče kako su Radovan Karadžić i Ratko Mladić heroji i koji potpuno iskrivljeno prikazuje historijske činjenice, novi je anticivilizacijski čin vlasti entiteta RS.

To je nastavak agresivne velikosrpske politike, koja se sada i kroz školu želi prenijeti na djecu. Posljedice takvih postupaka nikome razumnom ne treba posebno objašnjavati.

Iz Ambasade SAD za Radiosarajevo.ba o izmjeni nastavnog plana u RS: "Ugrožavanje stabilnosti u BiH"

Ured Visokog predstavnika dužan je da reagira i svojom odlukom stavi van snage akte Ministarstva prosvjete i kulture RS.

Ukoliko to ne učini u narednih sedam dana, SDA će preko ovlaštenih predlagača podnijeti apelaciju Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine. Njome će se osporiti novi nastavni plan u školama u entitetu RS, jer je diskriminatoran, protivan presudama međunarodnih i domaćih sudova, te protivan zakonima na državnom nivou koji su obavezujući za niže nivoe vlasti. Uz to, predstavlja i kršenje Krivičnog zakona BiH o zabrani negiranja genocida i veličanja ratnih zločinaca.

Istovremeno će se tražiti da Ustavni sud BiH donese privremenu mjeru kako bi se spriječila primjena nastavnog plana do donošenja odluke po apelaciji.

S obzirom na to da bi se primjenom novog nastavnog plana u školama u entitetu RS veličali ratni zločinci i negirao genocid, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine dužno je po službenoj dužnosti pokrenuti krivični postupak protiv ministrice Željke Stojičić. Ako se to ne desi, SDA će inicirati podnošenje krivične prijave po kojoj će Tužilaštvo BiH morati postupiti."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak