Vlada FBiH traži od UIO da objasni novu raspodjelu putarina

Radiosarajevo.ba
Vlada FBiH traži od UIO da objasni novu raspodjelu putarina

Vlada Federacije BiH danas je nastavila raspravu, započetu na 152. sjednici u Mostaru, o informaciji o donošenju privremene Odluke Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje BiH o raspodjeli prihoda od putarina. Raspravu o ovome inicirao je federalni premijer Fadil Novalić, saopćio je Ured za odnose s javnošću Vlade Federacije BiH.

Riječ je o Odluci sa 30. sjednice UO UIOBiH, održanoj 10.7.2018. godine, o kojoj su mediji izvijestili, a o čemu Vlada FBiH, do tog momenta, nije bila upoznata, navodi se u zahtjevu federalnog premijera.

Polazeći od toga, kao i značaja sredstava od putarina za ukupni razvoj FBiH, federalni premijer, na čiju je inicijativu informacija i uvrštena u dnevni red, 12.7.2018. članovima Upravnog odbora UIOBiH, koji u tom tijelu predstavljaju Federaciju BiH, uputio zahtjev da Vladi FBiH dostave kompletnu informaciju o donošenju Odluke od 10.7.2018. godine.

Danas je Federalna vlada zaključila da od Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje zatraži informacije na osnovu kojih je analitičkih pokazatelja glasano za donošenje Odluke o izmjeni Odluke o privremenoj raspodjeli prihoda od putarina za autoputeve i iz kojih razloga do danas nije donesena Odluka o konačnoj raspodjeli prihoda od putarina za autoputeve.

Također, Vlada FBiH traži analizu uplaćenih i raspoređenih sredstava od putarina, po entitetima i Brčko Distriktu BiH, za period od 2009. godine do januara 2018. godine (za vrijeme važenja Zakona o akcizama u BiH, tj. za vrijeme važenja naplate prihoda od putarine u iznosu od 0,10 KM za autoputeve), kao i procjenu uplate i raspodjele sredstava od putarina po korisnicima na godišnjem nivou po novoj Odluci (po osnovu Zakona o akcizama u BiH, tj. za vrijeme važenja naplate prihoda od putarine u iznosu od 0,25 KM za autoputeve).

Od UO UIOBiH Vlada zahtijeva i informaciju o tome zašto je, pri glasanju za Odluku o izmjeni Odluke o privremenoj raspodjeli prihoda od putarina za autoputeve, prekršena odredba člana 46. Jedinstvenih pravila za izradu pravnih propisa u institucijama BiH, na što ih je aktom od 13.04.2018. godine upozorio direktor Uprave za indirektno oporezivanje.

Od Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje Federalna vlada traži dostavljanje informacija o dnevnom redu zakazanih sjednica, kako bi Vlada Federacije BiH zauzela stav o svim tačkama s ciljem zastupanja interesa i politika Federacije BiH.

U skladu s članovima 34. i 36. Zakona o uplatama na Jedinstveni račun i raspodjeli prihoda i članom 35. Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja u BiH, Vlada Federacije BiH traži od UO UIOBiH da angažuju vanjsko profesionalno i nezavisno tijelo radi revizije prikupljanja i raspodjele prihoda koju vrši Uprava.

Ovaj postupak treba provesti uz punu saradnju javnih revizorskih institucija Bosne i Hercegovine, Federacije BiH i Republike Srpske, imajući u vidu implikacije vezano za raspodjelu indirektnih poreza.

U skladu s članom 6. Zakona o uplatama na Jedinstveni račun i raspodjeli prihoda, Vlada FBiH od direktora Uprave za indirektno oporezivanje traži da joj dostavi analitičke pokazatelje i kriterije na osnovu kojih je predložio Upravnom odboru Uprave za indirektno oporezivanje da 10.07.2018. godine donese Odluku o privremenoj raspodjeli prihoda od putarina za autoputeve, te da u skladu sa članom 29. stav 2. Zakona, Vladi FBiH, kao ovlaštenom organu korisnika, dostavlja izvještaje iz čl. 21., 24., 25., 26., 27. i 28. Zakona o uplatama na Jedinstveni račun i raspodjeli prihoda.

Vlada FBiH danas je formirala Koordinacioni tim za praćenje uplata na Jedinstveni račun i raspodjele prihoda od svih indirektnih poreza.

Zadatak ovog tima je da, jednom mjesečno, Vladi FBiH dostavi informaciju o uplaćenim i raspoređenim prihodima, te o ostvarenoj krajnjoj potrošnji na osnovu kojih se vrši utvrđivanje koeficijenata za raspodjelu indirektnih poreza. Koordinacioni tim čine predstavnici ureda premijera i zamjenika premijera FBiH i federalnog ministra finansija, dodaje se u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak