Ursula von der Leyen: Rikardo Druškić unio svjetlost i radost sa Balkana u sivilo briselskog vremena

4
Radiosarajevo.ba

Bosna i Hercegegovina će dobiti 71 milion za saniranje posljedica većih cijena energenata za privredu i ugrožena domaćinstva.

To je u svom govoru u Sarajevu najavila predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, koja danas boravi u BiH u okviru regionalne posjete Zapadnom Balkanu.

Predsjednica Evropske komisije ocijenila je da je Bosna i Hercegovina napravila iskorak u pogledu zakonske regulative javnih nabavki, civilne zaštite i saradnje sa EUROPOL-om.

Sarajevski flautista o noći koju je vrijedilo čekati: Adi Šehu svira jubilarni hiljaditi koncert

Ursula von der Leyen: Priča Lane Pudar je priča Bosne i Hercegovine

"Reforme nisu važne samo za članstvo u EU, već zato što će državu učiniti boljom. Vrata EU su vam otvorena i molim vas da iskoristite priliku. Na vama je da uđete kroz otvaranje vrata zajedno", dodala je Ursula Von der Leyen.

Naša zemlja je od Europske unije dobila grantove u ukupnom iznosu od 542 miliona eura za izgradnju autoputeva.

Ursula Von der Leyen posjetila je Bosnu i Hercegovinu nakon što je Evropska komisija preporučila da Bosna i Hercegovina bude kandidat za članstvo u EU. Bosna i Hercegovina i Kosovo su jedine zemlje koje imaju status potencijalnog kandidata.

Prethodno je posjetila Prištinu i Tiranu, danas će biti u Beogradu, a u subotu 29. oktobra bit će u Podgorici.

Predsjednica Europske komisije svoje je obraćanje iz Doma Oružanih snaga u Sarajevu posvetila ne samo političkim predstavnicima u Bosni i Hercegovini, predstavnicima civilnog društva, te mladima.

Foto: A.K./Radiosarajevo.ba: Rikardo Druškić i Hanna Dujmović

U govoru se posebno referirala na uspješne umjetnike poput Rikarda Druškića, te sportašice poput Lane Pudar.

"San Bosne i Hercegovine je san vaših mladih", dodala je Ursula von der Leyen.

Ursula von der Leyen najavila 71 milion eura pomoći BiH za ublažavanje krize zbog Putinovog rata

Zatim je dodala:

'Ali prije nego kažem nešto o ovom prelijepom gradu i zemlji, dozvolite mi da vas na trenutak odvedem u grad u kojem sam rođena i u kojem živim. Grad Brisel. U srcu Brisela je i djelić Bosne i Hercegovine. Riječ je o ogromnom, živopisnom muralu mladog umjetnika iz Sarajeva – Rikarda Druškića. Rikardo je unio svjetlost i radost sa Balkana u sivilo briselskog vremena. Ali osim ljepote, mural šalje jasnu poruku - Da Bosna i Hercegovina ima svoje mjesto u srcu Evropske unije. Vi ste dio Evrope. Pripadate našoj Uniji', poručila je von der Leyen.

Kompletno obraćanje predsjednice Evropske komisije u Sarajevu možete pogledati na linku ispod:

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak