Novi veličanstveni mural Rikarda Druškića u Sarajevu: Zeleni čovjek za bolje sutra

Radiosarajevo.ba
Novi veličanstveni mural Rikarda Druškića u Sarajevu: Zeleni čovjek za bolje sutra
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Predstavljen mural Rikarda Druškića

Svjetski dan zaštite okoliša obilježava se svake godine 5. juna u više od 140 zemalja svijeta, na godišnjicu održavanja Konferencije Ujedinjenih naroda posvećene okolišu (Štokholm, 1972. godine), kada je usvojen Program zaštite okoliša Ujedinjenih naroda (UNEP). To je najvažniji dan UN-ovog poticanja ekološke osviještenosti i djelovanja na području zaštite okoliša u svijetu.

Svjetske vlade i organizacije na taj dan već 46 godina pokreću akcije kojima se promovira važnost zaštite okoliša. Svake godine, Svjetski dan zaštite okoliša posvećen je temi koja zahtijeva posebnu brigu i urgentno djelovanje.

Sjajni bh. umjetnik Rikardo Druškić danas je u sklopu obilježavanja Svjetskog dana zaštite okoliša predstavio mural pod nazivom "Zeleni čovjek" na Vilsonovom šetalištu u Sarajevu. Ovaj mladi čovjek već godinama oduševljava svjetsku javnost svojim radovima, a sada je kako on kaže dobio priliku da u svom gradu napravi svoj najveći rad.

Mural je izrađen na zgradi Mašinskog fakulteta na zidu visokom 20 metara.

"Ovo je do sada moj daleko najveći rad i kada se uzmu svi parametri u obzir, jedan od mojih najvažnijih u dosadašnjem stvaralaštvu. Veliku sreću i veliki ponos osjećam što sam svom gradu, nakon dugogodišnje želje, poklonio veliki mural. Ovim putem, Izražavam nadu , da će u budućnosti, urbane umjetnosti u Sarajevu , biti još puno više nego sada. Urbana umjetnost je sastavni dio svih velikih gradova i savremenih kultura. Također, moram i pomenuti svog prijatelja, dobrog, mladog I perspektivnog čovjeka; Benjamina Čengića, bez kojeg ovaj rad u ovakvom vremenskom roku, ne bi mogao biti moguć. Radili smo pet dana, od jutra do mraka, nekada i po 12 sati, sve kako bi stigli uraditi rad na zadani rok. Vremenski uslovi nisu bili naš saveznik, ali naša radna etika sigurno jeste. Pred Benjaminom je sigurno svijetla budućnost, a grad Sarajevo može biti sretno što ga ima", napisao je Druškić.

On je i objasnio na svom Facebook profilu da je Zeleni čovjek legendarno biće koje se prvenstveno tumači kao simbol ponovnog rođenja, a predstavlja ciklus novog rasta koji se javlja svakog proljeća. On je prikazan u skulpturi ili drugom prikazu lica koje je sačinjeno od lišća ili u potpunosti okruženo lišćem.

"Za mene, Zeleni Čovjek, u kontextu ovog murala, predstavlja rođenje ekološke svijesti. Mi, nažalost, živimo u jednom od najzagađenijih gradova na svijetu. Sarajevo, ali i mnogi dijelovi BiH, zimi su prezagađeni i vrlo štetni za zdravlje svojih stanovnika. Vrijeme je da se pozabavimo ovim problemima. Elementi murala kao što su; vjetrenjače, solarni paneli, pozivaju na buđenje ekološke svijesti!

Smatram da smo mi, ljudi, glavni pokretači promjena na ovom svijetu. One mogu biti dobre ili loše. Mislim da je glavna promjena ona koja treba da dođe iznutra, na nivou svijesti. Želimo li bolju budućnost ove države? Siguran sam da želimo! U tom slučaju, jako je bitno da se svako od nas, u odnosu na svoje mogućnosti, počne doprinositi svojoj zajednici.

Teme očuvanja okoliša, biodiverziteta, energetske efikasnosti su kod nas jos uvijek poprilično nove, ali su jako važne, jer najveća blaga ove države i planete Zemlje generalno, su upravo prirodna bogatstva. Iz ličnog iskustva, mogu da kažem da mi je život puno ljepši, mirniji a njegovo shvatanje puno dublje od momenta kada sam prirodu prihvatio kao jedan od najbitnijih dijelova svoga bića I svoje svijesti. Ona je živi organizam pun namjera I ona ima svoju svijest, koje smo I mi dio. Moramo shvatiti našu ulogu puno bolje. Čovjek nije vladar prirode, iako se tako ponaša. Mi smo mali dio, jednog velikog organizma. Način na koji se ponašamo prema prirodi je odraz našeg unutrašnjeg, duhovnog stanja. Čovječanstvo je u snu I u velikoj boli. Došao je trenutak, nadam se, da se počnemo buditi", napisao je Druškić.

Projekat je realiziran u suradnji sa Via Mediom, UNDP-om I Mašinskim fakultetom iz Sarajeva, a pod pokroviteljstvom Švedske ambasade.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije