Upozorenje za građane BiH: Ako ste kupili neke od ovih proizvoda, odmah ih vratite u prodavnicu!

0
Radiosarajevo.ba

Agencija za nadzor nad tržištem Bosne i Hercegovine objavila je dva upozorenja, koja se tiču proizvoda čiji je uvoznik firma Pepco.

Riječ je o torbici, i bodiju za djevojčice. Kako navode, u pitanju je postavljena torbica za žene PLU 599589 čiji je proizvođač Pepco Poland Sp. z o.o, a uvoznik Pepco B-H d.o.o. Sarajevo. Ističe se kako je utvrđeno da proizvod sadrži ftalate u količini većoj od dopuštene.

"Potrošačima, koji su kupili ovaj proizvod, se savjetuje da isti vrate u najbližu Pepco prodavnicu. Trošak kupovine proizvoda će biti vraćen. Račun nije potreban. Proizvod je moguće vratiti do 17. jula 2024. godine", saopćeno je iz Agencije.

Schmidt Dodiku: Doći ću u Laktaše da popijemo šljivovicu zajedno! Do tad, ja sam visoki predstavnik!

Ftalati su organski kemijski spojevi, esteri ftalatne kiseline i alifatskih alkohola koji su  još poznati kao plastifikatori ili tzv. omekšivači. Ulaze u krvotok i remete proizvodnju spolnih hormona, ometajući spolni razvoj dojenčadi i seksualno ponašanje odraslih.

"Ftalati imaju sposobnost da poremete hormonalnu ravnotežu, te je u EU već nekoliko godina zabranjeno njihovo korištenje u igračkama. Međutim, ftalati se još uvijek naširoko koriste u različitim predmetima u domovima, poput plastičnog namještaja, linoleuma, PVC zavjesa za kadu, plastičnih kutija i folija za pakovanje hrane, kao i drugih predmeta. Postoji mnogo različitih tipova ftalata i neki od njih imitiraju ženski hormon estrogen", navodi se na stranici Javna ustanova Dom zdravlja Kantona Sarajevo.

FOTO: Agencija za nadzor nad tržištem BiH: Torbica za koju je izdano upozorenje

Također, kupci su upozoreni i na pakovanje od 2 bodija za bebe-djevojčice PLU 597227, jer proizvod potencijalno može izazvati gušenje zbog mogućnosti odvajanja malih dijelova:

"Potrošačima, koji su kupili ovaj proizvod, se savjetuje da isti vrate u najbližu Pepco prodavnicu. Trošak kupovine proizvoda će biti vraćen. Račun nije potreban. Proizvode je moguće vratiti do 17. jula 2024. godine."

FOTO: Agencija za nadzor nad tržištem BiH: Dječiji bodi za djevojčice

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak