Uložili milion maraka, a mašine skupljaju prašinu: "Maglić" iz Foče ne radi 2 godine nakon gradnje

1
Radiosarajevo.ba
Uložili milion maraka, a mašine skupljaju prašinu: "Maglić" iz Foče ne radi 2 godine nakon gradnje

Proizvodnja u pogonu za preradu gljiva i šumskih plodova, u koji je Šumsko gazdinstvo “Maglić” iz Foče uložilo oko milion maraka, nije zaživjela ni dvije godine nakon izgradnje, a glavni razlog su spore birokratske procedure i nepovoljne vremenske prilike koje su ove sezone uskratile izobilje prirodnog blaga.

Objekat u kojem su smještene mašine za preradu, hladnjača i druga potrebna oprema rukovodstvo ŠG "Maglić" zvanično je otvorilo u septembru 2022. godine, a osnovna namjera preduzeća prilikom osnivanja pogona nije bila sticanje ekstra profita, nego želja da kroz otkup pomognu mještanima Foče i okolnih opština koji sakupljaju šumske plodove da dođu do skromne zarade za dopunu kućnog budžeta.

Šef radne jedinice Ostali šumski proizvodi u ŠG "Maglić" Blažo Prodanović ispričao je za Glas da pogon trenutno ne radi kao i da proizvodnja nije pokretana nikako od osnivanja.

Grad u BiH zbog suše proglasilo stanje prirodne nepogode

"Dugo smo čekali na upotrebnu dozvolu, više od godinu dana. Trebalo je pripremiti raznu papirologiju, uraditi građevinske i mašinske projekte neophodne za dobijanje dozvola, tako da smo tek krajem prošle jeseni, kada je sakupljanje šumskih plodova bilo okončano, dobili upotrebnu dozvolu", ispričao je Prodanović.

Očekivali su da će početkom ove godine započeti sa radom, međutim, Prodanović navodi da im vremenske prilike nisu išle naruku.

Znate li da ovo "ljetno" voće nikako ne treba jesti zajedno: Saznajte zašto

"Priroda ove sezone nije bila izdašna, gotovo da ničega od šumskih plodova nije bilo. Zbog velike suše u šumama smo imali male količine gljiva, a ista stvar je i sa borovnicom. Na većini lokaliteta gdje inače borovnica bude u izobilju, ovog ljeta uopšte ih nije bilo jer je u maju, kada se dešavalo cvjetanje, dva-tri dana bio jak mraz koji je uništio cvat". pojasnio je Prodanović i dodao da pokretanju proizvodnje u pogonu naruku nisu išla ni globalna kretanja, odnosno kriza i recesija koja se djelimično odrazila na rad i finansije u ŠG “Maglić”.

On se nada da će naredna godina biti daleko povoljnija kako bi konačno započeli otkup i preradu.

"Praktično je sve spremno za rad. Imamo halu koja je opremljena sušarom, destilatorom i hladnjačom u koju možemo lagerovati razno voće i povrće. Plan je da vršimo otkup različitih proizvoda iz prirode, počevši od gljiva, voća pa sve do ljekovitih biljaka od kojih bismo pravili čajeve, eterična ulja i slično. Naša priroda je veoma bogata raznim plodovima koji se mogu preraditi i prodati jer tržište za takve proizvode zasigurno postoji. Cilj je da stanovništvu koje skuplja plodove ponudimo sigurnu, pravičnu cijenu kako bi ostvarili zaradu", naglasio je Prodanović.

Dodao je da je pogon izgrađen vlastitim sredstvima ŠG "Maglić", te da su izrada projekta, građevinski radovi i nabavka opreme koštali blizu milion maraka.

Prilikom otvaranja pogona istaknuto je da je elaborat o opravdanosti, koji je uradio eminentni profesor Šumarskog fakulteta u Beogradu Milorad Danilović, dokazao da šumskih proizvoda u tom dijelu Srpske ima u izobilju i da bi bilo šteta da ovakav pogon ne postoji na području Foče.

"Zamisao je da to bude regionalni centar i da otkupljujemo šumske plodove sa područja Foče, ali i okolnih opština, gdje je priroda takođe izdašna", kazao je Blažo Prodanović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak