Udruženje žrtava svjedoka genocida oprostilo se od Mark Harmona: "Naš prijatelj i tužilac sa dušom"

4
Radiosarajevo.ba
Udruženje žrtava svjedoka genocida oprostilo se od Mark Harmona: "Naš prijatelj i tužilac sa dušom"

Mark Harmon, bivši tužilac ICTY preminuo je nakon duge i teške bolesti u Connecticutu u petak, 13. septembra. Harmon je 17 godina života posvetio istragama i suđenjima tribunala te je upravo on napisao prvi nacrt optužnica protiv Radovana Karadžića i Ratka Mladića.Vodio je devet predmeta koji su rezultirali osuđujućim presudama ili priznanjem krivice.

U povodu smrti Marka Harmona, bivšeg tužioca Međunarodnog krivičnog suda za Jugoslaviju, udruženja žrtava uputila su saučešće porodici Harmon i predstavnicima Rezidualnog mehanizma za krivične sudove.

"Mark Harmon je ostavio neizbrisiv trag u dokazivanju počinjenog genocida i drugih zločina u BiH. Vodio je devet predmeta koji su rezultirali osuđujućim presudama ili priznanjem krivice.

Pjesma koja ismijava Trumpove sulude tvrdnje osvojila internet: Deset miliona pregleda za jedan dan

Napisao je nacrt prvih optužnica za genocid protiv Ratka Mladića i Radovana Karadžića. Bio je tužilac koji je prvi dokazao genocid u Srebrenici i time postavio temelje za druge procese protiv odgovornih za Srebrenicu. Kao tužilac, prvi je dokazao agresiju Republike Hrvatske na Bosnu i Hercegovinu, u procesu protiv jednog zapovjednika HVO-a, i postavio temelj za dokazivanje UZP-a u BiH u presudi protiv Krajišnika.

Poslao je Momčila Perišića na 27 godina zatvora, nakon čega ga je UN birokratija nemilosrdno poslala u penziju. Harmon je iznudio mnoga priznanja krivice, bez kojih istina ne bi bila potpuna. Bio je naš prijatelj i tužilac sa dušom i velikim poštovanjem prema žrtvama.

Kanada će razmatrati Rezoluciju o Međunarodnom danu bijelih traka

Nikada nije odustajao i svoj posao je obavljao smireno i profesionalno. Vjerovali smo mu, a što je najvažnije, on je vjerovao ne samo u nas, nego i u pravdu, i vjerovao je da ćemo je ostvariti.

Po prirodi tih, skroman i nenametljiv, kao i većina tužilaca i pripadnika tužilaštva iz Haga, uvijek je nalazio vrijeme za nas, čak i nakon penzionisanja. Zato ćemo Harmona, kao i ogromnu plejadu čestitih i sposobnih tužilaca, sudija i istražitelja suda iz Haga, uvijek afirmisati i njegovati sjećanje na njih. To ćemo ostaviti našoj djeci i budućim generacijama.

Ovakve osobe poput Marka Harmona, koje su pisale historiju, ali i budućnost BiH, zaslužuju poštovanje i najviša priznanja. Nadamo se da će se i BiH sjetiti naših heroja Tribunala iz Haga, uvrstiti njihov rad u društveni život BiH, i priznati heroje koji su Karadžića, Mladića i druge poslali na doživotne robije i višegodišnje kazne. Hvala ti, Mark", stoji u saopćenju Udruženja žrtava svjedoka genocida, Pokreta Majki enklave Srebrenice, Žena Srebrenice i Žena Podrinja.

Predvodio je tužilačke timove na suđenjima Krajišniku, Krstiću, Blaškiću i Perišiću, te u predmetima o priznanju krivice Plavšić, Deronjić, Bralo, Erdemović i Češić. Harmon je diplomu doktora prava stekao 1971. godine na Pravnom fakultetu u Hastingsu, Univerziteta u Kaliforniji, a član je Kalifornijske advokatske komore od 1972. godine.

Prije rada, radio je kao federalni tužilac Ministarstva pravde Sjedinjenih Država u Washingtonu, DC i zamjenik javnog branioca u okrugu Santa Clara, Kalifornija.

Harmon je davao instrukcije studentima prava na Interregionalnom institutu za istraživanje kriminala i pravde Ujedinjenih nacija i Pravnom fakultetu Univerziteta Stanford, kao i autor nekoliko publikacija o MKSJ-u i međunarodnom krivičnom pravu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak