Hartmann u zatvorskoj odjeći i izolaciji: ICTY odbio ublažiti uslove njenog zatočenja

Radiosarajevo.ba
Hartmann u zatvorskoj odjeći i izolaciji: ICTY odbio ublažiti uslove njenog zatočenja

Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) odbio je ublažiti uslove zatočenja Florence Hartmann, nekadašnje glasnogovornice tog suda koja je uhapšena u četvrtak i otada držana u izolaciji, izjavio je njen advokat koji je podnio zahtjev u tom smislu.

"Odbili su promijeniti uslove njezina zatočenja odlukom koju nisu objavili", izjavio je odvjetnik Guenael Mettraux. "Zatražio sam da javnost bude obaviještena o tome što rade Florence".

Francuskinju Florence Hartmann (53) uhapsili su čuvari ICTY-ja kad je došla prisustvovati izricanju presude Radovanu Karadžiću. Smještena je u sudski pritvor. Glasnogovornica glavne tužiteljice ICTY-ja Carle Del Ponte od 2000. do 2006., Florence Hartmann je osuđena zbog nepoštivanja suda 2009. jer je u knjizi navela dvije povjerljive odluke suda.

"Mislim da će pustiti da prođe sedam dana zatvora i potom je osloboditi, vjerojatno sutra", dodao je advokat.

Hartmann je odvedena u Scheveningen u „United Nation Detention Unit“ u kojem su smješteni ratni zločinci čija je zlodjela neprestano otkrivala.

Dobro je, uprkos tome što se nalazi u kompletnoj izolaciji, pod danonoćnim svjetlom i uz neprestanu kontrolu čuvara na svakih 15 minuta. U zatvorskoj je odjeći, bez telefona, interneta. Na raspolaganju su joj časopisi i knjige koje su joj donešene a komunikacija joj je vrlo ograničena.

Stotinjak potpisnika - organizacija za zaštitu ljudskih prava, aktivista i novinara iz bivše Jugoslavije, izrazilo joj je podršku u otvorenom pismu, podsjeća Fena. Presuda koju je ICTY izrekao 2009. potvrđena je 2011. ali je Florence Hartmann, nekadašnja dopisnica francuskog dnevnika Le Monde s Balkana, odbila platiti kaznu od 7.000 eura.

Suci su tada odlučili o sedmodnevnoj kazni zatvora i zatražili od francuskih vlasti da uhapse i dovedu Hartmann u Den Haag što je Pariz odbio.

Hartmann je u knjizi Mir i kazna, objavljenoj  2006. godine , nakon što je prestala raditi kao glasnogovornica haške tužiteljice Carle Del Ponte, između ostaloga pisala i "o tome kako je Haški tribunal pristao na zahtjev Srbije da se na suđenju Slobodanu Miloševiću cenzuriraju dijelovi iz dokumenata koji pokazuju vezu Miloševićevog režima i srebreničkog masakra".

Bivša haška tužiteljica Carla Del Ponte osudila je hapšenje  kao "neprihvatljivo".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije