U srijedu otvorenje mosta u Počitelju: Na ceremoniji će prisustvovati Plenković, Nikšić

5
Radiosarajevo.ba
U srijedu otvorenje mosta u Počitelju: Na ceremoniji će prisustvovati Plenković, Nikšić

Svečano otvorenje poddionice autoputa Počitelj-Zvirovići održat će se u srijedu 4. septembra u 19 sati ispred tunela Hercegovina.

Svečanosti otvorenja poddionice Počitelj - Zvirovići i mosta Hercegovina nazočit će brojni predstavnici privrednog, političkog i javnog života, kako BiH tako i Republike Hrvatske, kao i međunarodni dužnosnici.

U sklopu svečane ceremonije otvorenja prisutnima će se obratiti Denis Lasić, direktor JP Autocesta FBiH, Nermin Nikšić, premijer Federacije Bosne i Hercegovine, Andrej Plenković, predsjednik Vlade Republike Hrvatske i Borjana Krišto, predsjedavajuća Vijeća ministara BiH.

Jedan od najtraženijih bjegunaca koji je uhapšen na Jahorini pušten iz pritvora

Ceremonija će započeti u 19 sati svečanim programom koji će svojim nastupima obogatiti Hrvatska muzika Mostar, Klapa Drača, Antonija Batinić i HKUD Rodoč, a program će voditi Sanja Pehar.

Presjecanjem vrpce i uz spektakularan vatromet postavljen duž mosta i službeno će biti otvorena poddionica Počitelj - Zvirovići i most Hercegovina.  

Puštanje za redovni promet poddionice Počitelj- Zvirovići i mosta Hercegovina predviđeno je dan kasnije, 5. septembra od 12 sati.

Vozačima napominjemo da će od 1. do 5 septembra na poddionici Zvirovići - Bijača biti obustavljena naplata cestarine iz tehničkih razloga prebacivanja otvorenog u zatvoreni sistem naplate cestarine.  

Predivan prizor: Objavljeni novi snimci bh. gazele u Počitelju

Podaci o poddionici Počitelj - Zvirovići i mostu Hercegovina

Most Hercegovina dio je autoceste na pan-europskom koridoru Vc koji prolazi kroz BiH, te je sastavni i najznačajniji objekt na poddionici Počitelj - Zvirovići. Dužina poddionice iznosi 11,07 km i podijeljena je na dva LOT-a.

LOT 1 čini trasa autoceste u dužini od preko 10 kilometara na kojoj se nalaze značajni objekti: Petlja Počitelj sa naplatnim mjestom i pristupnim prometnicama, Inter-regionalno čvorište, tri vijadukta, tunel i otvorena trasa.

LOT 2 je impresivni most Hercegovina dužine 980 m. Stubovi mosta kojim se prelazi rijeka Neretva visoki su 92,97,92,91,88 i 66 m što ga čini najvišim mostom na Koridoru Vc i jednim od najviših mostova u ovom dijelu Europe. Također je jedan od najkompleksnijih infrastrukturnih objekata na cijelom Koridoru Vc.

Prema metodi gradnje riječ je o kontinuiranom prednapetom armiranobetonskom mostu, sandučastog poprečnog presjeka, koji se gradi tehnologijom slobodne konzolne gradnje.

Otvorenjem poddionice Počitelj- Zvirovići i mosta Hercegovina, ovaj dio BIH direktno će se povezati sa Europskom unijom, odnosno graničnim prijelazom Bijača.

Impresivan pogled: Pogledajte kako izgleda vožnja preko mosta Počitelj

Važnost ovog projekta ogleda se u tome što će potaknuti razvoj gospodarstva i stvoriti uvjete za razvoj i napredak ovog dijela zemlje.

Radove na mostu izvodio je konzorcij Azvirt Limited Liability Company (Azerbejdžan), Sinohydro Corporation Limited (Kina) i Powerchina Roadbridge Group Co. Ltd. (Kina). Nadzor nad gradnjom bio je povjeren kompaniji IRD Engineering S.R.L. (Italija), a posao projektiranja kompanijama IPSA INSTITUT d.o.o. Sarajevo i DIVEL d.o.o. Sarajevo.

Izgradnja mosta financirana je sredstvima osiguranim u okviru Ugovora o zajmu sklopljenog s Europskom investicijskom bankom (EIB) i bespovratnim sredstvima Europske unije, koja su osigurana u okviru Agende za povezivanje preko Investicisjkog okvira za zapadni Balkan (WBIF).

Ukupna vrijednost radova na poddionici Počitelj - Zvirovići iznosi 101.379.722,70 eura bez PDV-a, od čega je za sami most Hercegovina 30.439.551,76 eura bez PDV-a.

Prije svečane ceremonije, ispred tunela Hercegovina od 18:15 sati zainteresiranim predstavnicima medija bit će omogućeno uzimanje izjava od direktora JP Autoceste FBiH Denisa Lasića, premijera Federacije Bosne i Hercegovine Nermina Nikšić i federalne ministrice prometa i komunikacija Andrijane Katić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak