Bh. apsurdi: Traže MLAĐEG stručnog saradnika, uslov je da ima najmanje 15 godina

B. T.

Agencija za vodno područje rijeke Save iz Sarajeva raspisala je oglas za popunu upražnjenog radnog mjesta mlađeg stručnog saradnika za biblioteku i arhivu.

Opći uslovi u oglasu ove Agencije su da je kandidat zdravstveno sposoban te da ima 15 godina!?

Apsurdnosti ovog oglasa dodatnu težinu daje činjenica da su, s druge strane, posebni uslovi, među kojima je visoka stručna sprema, odnosno Filozofski fakultet, nespojivi s općim.

Dakle, prema napisanom, mogao bi se prijaviti 15-godišnjak, ali mora imati fakultetsku diplomu!?  

U nadležnim institucijama pokušali smo dobiti objašnjenje o ovome, poprilično neobičnom oglasu.    

Refik Begić, direktor Agencije za državnu službu (ADS) FBiH u izjavi za Radiosarajevo.ba je kazao da ovaj oglas nije realiziran posredstvom ADS-a, s obzirom da Agencija nije u njihovom sistemu. 

Uputio nas je na Agenciju, u kojoj su nam pak kazali da je sve urađeno po zakonu. 

"Pomenuti oglas je objavljen u sredstvima informisanja 5. decembra 2019. godine . Što se tiče teksta oglasa, on je potpuno u skladu sa Zakonom o radu Federacije Bosne i Hercegovine, što znači i spomenuti uslov od 15 godina života koji je predviđen članom 20. ovog Zakona. Dakle, ništa sporno niti nezakonito nema u tekstu raspisanog oglasa Agencije za vodno područje rijeke Save Sarajevo za koji pitate", kazali su nam u ovog Agenciji. 

Kako je navedeno u članu zakona na koji se pozivaju iz Agencije, "sa licem mlađim od 15 godina života ne može se zaključiti ugovor o radu, niti se ono može zaposliti na bilo koju vrstu poslova".

S druge strane, sa osobom između 15 i 18 godina života, maloljetnikom, može se zaključiti ugovor o radu, odnosno zaposliti se uz saglasnost zakonskog zastupnika i pod uvjetom da od ovlaštenog ljekara ili nadležne zdravstene ustanove pribavi ljekarsko uvjerenje kojim dokazuje da ima opću zdravstvenu sposobnost za rad. 

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak