Trkanjec: Treba vidjeti hoće li neka članica "minirati" odluku za BiH

0
Radiosarajevo.ba
Trkanjec: Treba vidjeti hoće li neka članica "minirati" odluku za BiH

Kod nas na Balkanu uvijek čekamo neke posebne okolnosti, nikako da naučimo ispuniti uvjete, kaže u izjavi za portal Radiosarajevo.ba ugledni hrvatski novinar i urednik, kolumnista Jutarnjeg lista Željko Trkanjec, a nakon što je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen danas, 12. marta, najavila da će preporučiti otvaranje pregovora s Bosnom i Hercegovinom.

"Tako je i sada s odlukom EK da preporuči otvaranje pregovora o članstvu s BiH", dodaje naš sugovornik, regionalno i međunarodno poznato analitičarsko ime.

Dok u dijelu vlasti u Sarajevu, očekivano, traje oduševljenje odlukom iz Brisela kojom će se pokušati balansirati brojne trzavice unutar vladajuće većine, ali i truli kompromisi, Trkanjec poziva na oprez:

Leeds uništio Norwicha i zakazao kartu za Wembley

"Treba vidjeti hoće li neka članica minirati odluku na Vijeću koje slijedi za tjedan dana."

On kaže da je jasno "Sarajevo nije ispunilo sve uvjete".

Adi Ćerimagić o "zelenom svjetlu" iz EU: Dobra vijest za BiH, ali ovo nije ni nagrada ni garancija

"Zakon o sudovima te tehničke promjene izbornog zakona nisu dogovorene, ali u Bruxellesu se sada razmišlja geopolitički. Izjave njemačke ministrice Annalene Baerbock tijekom posjeta BiH bile su indikativne, osobito o ruskom utjecaju u BiH. Slučile su se, dakle, okolnosti na koje BiH nije ni na koji način utjecala ali joj idu u prilog. Tako da ni Dodik više nije dostatan da zaustavi otvaranje BiH prema EU", zaključuje Trkanjec u izjavi za Radiosarajevo.ba.

Podsjetimo, predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen potvrdila je u utorak u Europskom parlamentu da će preporučiti otvaranje pregovora s Bosnom i Hercegovinom.

"Danas ćemo preporučiti Vijeću da otvori pristupne pregovore s Bosnom i Hercegovinom”, rekla je von der Leyen u govoru na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu.

Ta najava je popraćena pljeskom zastupnika.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak