Tenderi u BiH: Znate li ko najviše krši zakone?

Radiosarajevo.ba

 

Elektroprivreda Bosne i Hercegovine, Elektroprivreda Republike Srpske i Vlada Brčko distrikta tri su najveća prekršitelja Zakona o javnim nabavkama (tenderima) u našoj zemlji, u 2012. godini. Kako je rečeno danas u Sarajevu, na pressu u organizaciji Antikorupcijske mreže u BiH (Account), Elektroprivreda BiH je rekorder br. 1 – u prošloj je godini bilo čak 97 rješenja koja su donijeta protiv Elektroprivrede, EP RS je imala 57 žalbi, a Vlada Distrikta 38.

Account i Centar za razvoj medija i analize su, provjeravajući oko 2,000 slučajeva javnih nabavki na koje su uložene žalbe u prošloj godini – što je bilo prvi put u BiH da se vrši ovaj vid kontrole – utvrdili da se čak petina svih rješenja Ureda za razmatranje žalbi odnosi na deset najvećih prekršitelja.

„Transparentnost javnih nabavki u cijeloj državi svake se godine smanjuje. Dok je 91 posto nabavki u 2008. vođeno tzv. otvorenim postupkom s javnim objavljivanjem tendera, otvaranjem ponuda i biranjem najboljeg ponuđača, u 2012. je samo jedan od tri tendera vođen na ovaj način. Predstavnici Udruženja Tender navode da su na ovaj način ugrožena javna sredstva, jer cijene na ovaj način rastu od 20 do 60 posto“, istakli su iz Accounta.

Da napomenemo, javne nabavke u našoj zemlji, na godišnjem nivou iznose oko četiri milijarde KM. Procjena Udruženja Tender govori da je prošle godine korupcija u javnim nabavkama 'pojela' oko 700 miliona KM.

Uz gore navedena tri, na listi 'Top 10 prekršitelja' našli su se i BH Telecom (31 žalba), Klinički centar Univerziteta u Sarajevu (21), Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg Bosne (21), Klinički centar Banja Luka (20), Željeznice Republike Srpske (ŽRS), Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Kantona Sarajevo (12) te MUP Republike Srpske (11 žalbi).

Treba istaći da su se za elektroprivrede računale i sve žalbe koje su se odnosile na rudnike ili elektrane, dok Vlada Distrikta provodi sve tendere za škole, bolnice i sl, te je i to razlog zbog čega je Vlada Distrikta tako visoko na ljestvici kršitelja zakona.

No, kako je podvukao Eldin Karić, vođa projekta antikorupcijske mreže Account, nijedan od utvrđenih prekšitelja nije kažnjen jer naši zakoni 'nisu tako krojeni'. On je podvukao kako su, zbog svega gore navedenog, odlučniji no ikad da provedu usvajanje novog zakona (60 je pripremljenih izmjena) o javnim nabavkama.

Karić je, za kraj, naveo i kako smo jedina zemlja na svijetu koja nikada nije isplatila odštetu oštećenim u procesu javnih nabavki. "Da ima Guinnessov rekord u ovoj oblasti, bili bi apsolutni šampioni", zaključio je on.

Tekst: Lana Ramljak, Radiosarajevo.ba
Foto: Damir Hajdarbašić, Radiosarajevo.ba


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak