Svaka čast: Trudnici otkazala pluća, život joj spasili banjalučki ljekari. Rodila je blizance

0
Radiosarajevo.ba
Svaka čast: Trudnici otkazala pluća, život joj spasili banjalučki ljekari. Rodila je blizance

Ljekari Univerzitetskog kliničkog centra RS spasili su trudnicu kojoj su u 25. sedmici trudnoće otkazala pluća, a ona je na svijet donijela blizance, saopćeno je iz ove zdravstvene ustanove.

"Zahvaljujući multidisciplinarnom pristupu, stručnosti i vještinama naših medicinskih profesionalaca te opremljenosti naše ustanove spašena su tri života u Univerzitetskom kliničkom centru RS. Riječ je o trudnici koja je uspješno oporavljena od teškog otkazivanja pluća te je na svijet u 32. sedmici trudnoće donijela blizance", saopćeno je iz Univerzitetskog kliničkog centra RS.

Dodaju kako su trudnici u 25. sedmici trudnoće otkazala pluća te da je žurno zbrinuta u Klinici intenzivne medicine za nekirurške grane.

Heroj odbrane Sarajeva i bivši igrač s Koševa: Na današnji dan ubijen je Želimir Vidović Keli

"Na životu je bila održavana zahvaljujući mehaničkoj ventilaciji, nakon čega je zbog kompleksnosti općeg stanja priključena na VV ECMO uređaj (venovenska ekstrakorporalna membranska oksigenacija) – "umjetna pluća". Važno je naglasiti kako su u medicinskoj literaturi iznimno rijetko opisani ovakvi slučajevi", navode u saopćenju iz Univerzitetskog kliničkog centra RS.

Navode kako su nakon 14 dana liječenja u Klinici intenzivne medicine za nekirurške grane i potpunog oporavka trudnice, liječenje i briga o njoj nastavljeni u Klinici za ginekologiju i porodništvo.

"Zahvaljujući našim ginekolozima na svijet su uspješno došle dvije prijevremeno rođene bebe o kojima su se nastavili brinuti naši pedijatri intenzivisti i pedijatri neonatolozi", navedeno je u saopćenju iz Univerzitetskog kliničkog centra RS. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak