Svaka čast: Nakon 30 godina započinje rekonstrukcija u ratu porušenog Partizanskog groblja

8
Radiosarajevo.ba

Dok je hiljade spomenika partizanskim borcima iz vremena Narodno oslobodilačke borbe (NOB) sistematski devastirano, ili su u najmanju ruku prepušteni zaboravu, primjer iz Gornjeg Vakufa-Uskoplja zaista je vrijedan pažnje, nadasve kao izraz poštovanja tekovinma antifašizma na kojima sazdana današnja Europa.

Naime, nakon 30 godina u ovom srednjobosanskom gradiću počinje rekonstrukcija u ratu porušenog i devastiranog Partizanskog groblja na brdu Glavica. Kako nam je potvrđeno, na Javni poziv za sufinansiranje izgradnje spomen-obilježja, uređenja mezarja i grobalja aplicirao je UABNOR Gornji Vakuf-Uskoplje sa Dževadom Dedićem na čelu.

Narod koji nema prošlost nema ni budućnost!“, poručuju.

S ove strane Drine | Dragan Banjac: Serija obmana prepodobnog Josifa

Inače, cjelokupni projekat rekonstrukcine koštat će 47.000 KM. Izvođač radova je "Obrt Topić gradnja", a planirano je da projekt bude dovršen do 12. jula – Dana oslobođenja Gornjeg Vakufa.

„Projekat je složen i zahtjevan. Sigurno će trebati dosta vremena i sredstava da pripremimo površinu od oko 13.000 kvadratnih metara kako bi izvođač radova mogao pristupiti ciljanoj lokaciji za obnovu. U prvoj fazi prioritet je rekonstruirati jezgro tj.dva spomenika i plato sa betonskim zidovima. Ograda je u jako lošem stanju i ona će biti sanirana u drugoj fazi projekta. Također, pristupni putevi nisu uslovni, niti dovoljno široki kako bi izvođač radovao mogao mehanizacijom pristupiti istom, što nam dodatno usložnjava brzinu realizacije projekta“, kaže Edin Gekić, kantonalni zastupnik i predsjednik Općinske organizacije SDP-a BiH, koja je u svom programu imala u planu realizaciju ove ideje.

Foto: Privatni album: Partizanski spomenik u Gornjem Vakufu/Uskoplju

U narednim danima slijedi čišćenje niskog raslinja. Potreban je veći broj radne snage kako bi što prije pripremio teren za rad, pa je Gekić pozvao sugrađane, „koji žele puni sjaj Partizanskog groblja“, da se uključe u ovaj projekt. Poslije  njegovog završetka  biti će sigurno jedan od ljepših kulturno-historijski, pa i turističkih destinacija ove općine.

Gekić je uputio zahvalnost Vladi Federacije BiH na čelu s premijerom Nerminom Nikšićem, a posebno ministru za pitanje boraca Nedžadu Lokmiću, što su izdvojili sredstva za ovaj značajan projekat za Općinu Gornji Vakuf-Uskoplje.

Sada malo o historijatu spomenika. Partizansko groblje je nekada bilo jedno od obilježja grada Gornjeg Vakufa.

Na Tjentištu bio i 96-godišnji partizan Ivo Karamatić, jedini živi sudionik Bitke na Sutjesci

Prema ranijim zapisima autora Muamera Čehića, Partizansko groblje je izgrađeno u formi spomen park – šume crnog bora. Ovaj objekt sakralne hortikulture uređen je šezdesetih godina u čast sto i jednog poginulog borca NOB-a. Centralni dio objekta čine dva platoa povezana stepenicama.

Platoi su omeđeni cvjetnjacima. Na donjem platou podignut je manji obelisk te spomen ploča. Na zidovima cvjetnjaka bile su postavljene ploče sa imenima poginulih boraca. Do danas je ostala samo jedna.  U posljednjem ratu spomenik je pretrpio teška oštećenja i razaranja.

Dok fašisti, nažalost, ponovo marširaju ulicama europskih gradova, ali i naše zemlje, antifašistička poruka iz srca Bosne nikada nije bila potrebnija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak