Na Tjentištu bio i 96-godišnji partizan Ivo Karamatić, jedini živi sudionik Bitke na Sutjesci

6
Radiosarajevo.ba
Na Tjentištu bio i 96-godišnji partizan Ivo Karamatić, jedini živi sudionik Bitke na Sutjesci
Foto: Facebook / Ivo Karamatić na Tjentišu

U Dolini heroja na Tjentištu u subotu je održana centralna proslava 80. godišnjice Bitke na Sutjesci, koja je prelomila ishod Drugog svjetskog rata na ovim prostorima.

Organizator proslave bio je Savez antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata u Bosni i Hercegovini (SABNOR BiH), a vijence kod Spomen-kosturnice položile su antifašistička udruženja i brojne civilne organizacije iz svih postjugoslavenskih država, kao i iz Italije i Austrije.

Pred nekoliko hiljada okupljenih građana, službeni program počeo je oko 12.30 intoniranjem himne Bosne i Hercegovine i minutom šutnje za sve poginule i kasnije umrle heroje Sutjeske.

Ko to tamo mijenja identitet Baščaršije? Kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcijske poslove

Ko to tamo mijenja identitet Baščaršije? Kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcijske poslove

Najviše ovacija dobio je 96-godišnji partizan Ivo Karamatić iz Ploča, nekadašnji borac Prve dalmatinske brigade i jedini živi sudionik Bitke na Sutjesci koji se ove godine pojavio na Tjentištu.

"Ova bitka je bila temelj naše časne borbe za slobodu, protiv okupatora i domaćih izroda. Ovdje je ranjen i naš vrhovni komandant Josip Broz Tito, kao jedini vojskovođa iz Drugog svjetskog rata koji je ranjen u borbama. Tu blizu nas je poginuo i slavni komandant Treće divizije Sava Kovačević", rekao je Karamatić, koji je okupljene građane pozdravio partizanskim pozdravom "Smrt fašizmu", dobivši gromoglasni odziv publike: "Sloboda narodu", piše Slobodna Dalmacija.

Potom je u ime domaćina govorio predsjednik SABNOR-a BiH Sead Đulić, koji je podsjetio da je na Sutjesci poginulo više od 7000 partizana: "I nismo mi ovdje došli da plačemo za njima, nego da im se duboko poklonimo i nadahnemo za borbu protiv ovovremenog fašizma. Jer, ne zaboravimo: na ključnim funkcijama u našim državama su sljedbenici ideja koje su Titovi partizani 1945. porazili."

Ivo Karamatić na Tjentišu
Foto: Facebook: Ivo Karamatić na Tjentišu

Posljednji govor održao je predsjednik Saveza antifašističkih boraca Hrvatske Franjo Habulin, koji je naglasio da su najveći teret Bitke na Sutjesci iznijeli borci iz Dalmacije, kojih je poginulo više od tri hiljade.

"Ali oni su na Sutjesci svi zajedno jurišali i nisu se dijelili po nacionalnom ključu, pa ih neću ni ja dijeliti. Sve partizanske brigade su imale svoje nacionalne zastave, ali iznad svih je bila crvena zastava Komunističke partije koja ih je ujedinila", poručio je Habulin.

Svečani program završen je kolopletom partizanskih i revolucionarnih pjesama koje su izvodili učenici škole gitare Galeb iz Jablanice, te pjevački zbor Srpskog kulturnog društva Prosvjeta iz Splita i KIC POP HOR iz Podgorice.

Ivo Karamatić na Tjentišu
Foto: Facebook: Ivo Karamatić na Tjentišu

Ko je Ivo Karamatić?

U svojim zapisima o Bitci na Sutjesci Ivu Karamatića istaknut će ga i sam komandant Petar Radević koji će zapisati:

"Čim su prvi njemački izviđači zakoračili na desnu obalu Sutjeske na juriš sam pozvao najbolje borce moga bataljona da me slede. Drugovi Martinac, Knez, Košćina, Franić, Roko, Krilić, Bokšić, Karamatić, Brajković, Matijaš, odmah su pošli za mnom, a to je uslovilo da su oni tako povukli i ostali sastav bataljona tako da je čitav bataljon pošao na juriš. Uskočili smo u nabujalu Sutjesku. Mnogo se boraca prilikom prelaza utopilo. Tu se utopio i zamjenik komesara bataljona drug Jerko Kovačević."

Bitka na Sutjesci, kao i bitka na Neretvi, smatra se velikim uspjehom partizanskog pokreta. U ove dvije bitke odbijene su masovne ofanzive neprijatelja, te se čak neki dijelovi ovih akcija izučavaju na prestižnim vojnim akademijama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije