Sutra sastanak Trojke, u Konjic pozvani Dodik i Čović

4
Radiosarajevo.ba
Sutra sastanak Trojke, u Konjic pozvani Dodik i Čović

Lideri Trojke u petak, 30. juna, u Konjicu bi se trebali sastati sa predsjednikom HDZ-a Draganom Čovićem, a kako je najavljeno, prisustvovat će i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik.

Ovaj sastanak dogovren je ranije, prije posljednje sjednice Narodne skupštine RS na kojoj su donesene sporne odluke NSRS.

Pretpostavlja se da će lideri razgovarati o ubrzanju rada vlasti i usvojanja zakona važnih za evropski put BiH.

Tri mladića u Jadranskom moru ulovila ajkulu

Nakon što je Dodik krenuo u novi rušilački pohod, iz međunarodne zajednice su izrazili bojazan da će svi evropski zakoni otići na čekanje i da od sastanka neće biti ništa.

Ipak lideri Trojke će održati sastanak, a poziv je otvoren i za Čovića i za Dodika. 

Trojka o potezu NSRS: "Na pravno nasilje nije moguće odgovoriti bilo kakvim kompromisom"

Lideri Trojke stava su da s Dodikom do kraja raščiste probleme i pitanja koja postoje, kao i da neće pristati na ucjene koje bi išle na štetu države.

"Jasno prepoznajemo da se ne radi ni o kakvom blefu ili politikanstvu već o namjeri da se izvrši udar na ustavno-pravni poredak Bosne i Hercegovine. Tužilaštvo BiH ima svaku obavezu i odgovornost da u ovakvim slučajevima djeluje.

Krivični zakon BiH u članu 156 propisuje krivično djelo napad na ustavni poredak dok u članu 239 kao krivično djelo definira odbijanje izvršenja odluka Ustavnog suda BiH te Tužilaštvo BiH ima nedvosmislenu obavezu da reagira. Također, jasno ukazujemo da ovakve odluke direktno ugrožavaju mir u Bosni i Hercegovini i regionu", naveli su, između ostalog, u jučerašnjem zajedničkom saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak