Muamer Zukić: Smijeniti Dodika i isključiti ga iz političkog života

3
Radiosarajevo.ba
Muamer Zukić: Smijeniti Dodika i isključiti ga iz političkog života
Foto: Facebook / Muamer Zukić

Visoki predstavnik, kao dio ustavno-pravnog poretka Bosne i Hercegovine, mora izvršiti svoju dužnost i zaštiti Dejtonski sporazum i mir u državi, smatra šef Kluba Bošnjaka u federalnom Domu naroda Muamer Zukić (SDA).

"To je njegova ključna nadležnost i razlog niegovog postojanja kao institucije. U ovom momentu jedini put za to je smjena Dodika i njegovih najbližih saradnika i njihovo isključenje iz političkog života.

Mi ne pozivamo "strance" u pomoć, nego se obraćamo instituciji koja je dio ustavnog uređenja Bosna i Hercegovine - instituciji Visokog predstavnika, navodi Zukić na Facebooku.

Vučić je pokušao prevariti Zapad. Slijedi neugodan odgovor

Vučić je pokušao prevariti Zapad. Slijedi neugodan odgovor

Dalje dodaje da Tužilaštvo može reagirati zbog zloupotrebe položaja i prekoračenja ovlaštenja, ali ne misli da još uvijek postoje svi elementi krivičnog djela rušenja ustavno-pravnog poretka.

"Po našem krivičnom zakonu krivično djelo rušenja ustavno-pravnog poredka postoji samo u slučaju upotrebe sile ili prijetnje silom, a dok se to radi kroz parlamente i mirno, takvi se akti osporavaju u drugim procedurama, ali nisu krivično djelo iz člana 156 Zakona. A evidentno je da Dodik uporno ističe kako nikoga neće napadati, da žele mir i slično - vjerovatno ciljano to naglašava kako bi izbjegao krivično gonjenje. To opet govori da ima države i da Dodik nije tako hrabar kao što se predstavlja.

Dodik kao lik iz Alan Forda: Ovo je napravljeno da bude vječno, ovo nije napravljeno da bude trajno

Dodik kao lik iz Alan Forda: Ovo je napravljeno da bude vječno, ovo nije napravljeno da bude trajno

Siguran sam da bi ovaj antidržavni balon u RS preko noći ispuhao ako bi tri-četiri ključne figure bile političke uklonjene. To je institucija Visokog predstavnika i ranije u više navrata činila. U jednom danu znali su smijeniti i zabraniti političko djelovanje više od pedeset političara, uključujući i članove državnog predsjedništva, ministre, poslanike, načelnike Itd.", naveo je Zukić.

[facebook]https://www.facebook.com/zukicmuamer/posts/pfbid0QKJnksRk6ZrUsBMh1PpGYUNj3xxztRbBt64rUBSWCKEV87ki3nFvoVagTBexX1jAl[/facebook]

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije