Suljagić objavio dokument: Muškarac odgovoran za nestanak Bošnjaka sahranjen na groblju u Bratuncu

7
Radiosarajevo.ba
Suljagić objavio dokument: Muškarac odgovoran za nestanak Bošnjaka sahranjen na groblju u Bratuncu

Direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić objavio je danas, 18. jula dokument u kojem se navode imena policajaca MUP-a RS koji su odgovorni za nestanak Bošnjaka u Bratuncu.

"U ovom dokumentu crnogorske policije navode se imena pripadnika policije bosanskih Srba koji su od crnogorskog MUP-a preuzeli grupu od više od 30 bošnjačkih izbjeglica ilegalno zatočenih na crnogorskom primorju krajem maja 1992. godine. Svi su dovedeni u Bratunac, gdje nestali su bez traga", napisao je Suljagić.

Miroslav Deronjić - alfa srpskog nacionalističkog projekta u istočnoj Bosni - u svom svjedočenju pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju, također je naveo jednog od njih kao osobu odgovornu za nestanak Bošnjaka zatočenih u Crnoj Gori.

Salkić o dolasku policije Srbije u RS: "Strateško djelovanje na rušenju suvereniteta BiH"

"Poginuo je u borbi i sahranjen na bratunačkom vojnom groblju 1993. godine. Imam i fotografiju grobnice, ali je neću objaviti. Poenta je da se Delegacija Evropske unije u BiH poklonila njemu kao 'nevinom civilu'. Njemu, a ne njegovim žrtvama", zaključio je Suljagić.

U dokumentu koji je objavio direktor Memorijalnog centra Srebrenica navode se imena Petra Mitrovića i Predraga Perendića.

Melina Borčak: Ne smijemo dozvoliti da se izvlače lažima!

Podsjećamo, Delegacije Evropske unije je u utorak, 16. jula položila cvijeće na groblju u Bratuncu na kojem su sahranjeni i poginuli borci Vojske RS. 

Delegacija EU našla se na meti žestokih kritika zbog odavanja počasti na Vojničkom groblju u Bratuncu, a neke od reakcija pročitajte na linku OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak