Potvrđeno: Sud u Splitu odbio odrediti pritvor Zoranu Galiću

6
N. O.
Potvrđeno: Sud u Splitu odbio odrediti pritvor Zoranu Galiću

Županijski sud u Splitu odbio je odrediti pritvor Zoranu Galiću, zamjeniku direktora SIPA-e, potvrđeno je za portal Radiosarajevo.ba.

U ponedjeljak, 19. augusta, u Splitu je održano ročište po prijedlogu Suda i Tužilaštva u kojem se traži Galićevo izručenje BiH i određivanje pritvora. Županijski sud u Splitu odbio je odrediti istražni zatvor Zoranu Galiću.

Ovu inforaciju za portal Radiosarajevo.ba potvrdio je Dinko Mešin, glasnogovornik Županijskog suda u Splitu.

SFF | Kafa sa Srđanom Vuletićem i ekipom filma "Gym": "Naš budžet potroše na jednu zabavu"

"Sudac istrage je donio rješenje kojim je odbio prijedlog da se protiv Zorana Galića odredi istražni zatvor te se pozvao na situaciju da je Zoran Galić hrvatski državljanin, tj. da ima prebivalište prijavljeno u Republici Hrvatskoj i da kao takav ne može biti izručen radi kaznenog progona drugoj stranoj državi", potvrdio je Dinko Mešin, glasnogovornik Županijskog suda u Splitu za portal Radiosarajevo.ba.

Za Zoranom Galićem Sud BiH je prošle sedmice raspisao crvenu Interpolovu potjernicu.

"Sud BiH je prihvatio prijedlog Tužilaštva BiH i dana 8.8.2024. donio naredbu za raspisivanje centralne i međunarodne potjernice prema osumnjičenom Zoranu Galiću", kazali su iz Suda BiH za portal Radiosarajevo.ba.

Zoran Galić traži razrješenje dužnosti s funkcije u SIPA-i jer je stekao uslove za penzionisanje

Podsjetimo, Zoran Galić je osumnjičen za organizovani kriminal, ali je pobjegao iz države prije hapšenja te se nalazi u Hrvatskoj. Kako je ranije bilo saopćeno, u susjednu zemlju je navodno otputovao na liječenje. 

Galić se tereti za izvršenje krivičnih djela: primanje dara i drugih oblika koristi i zloupotreba položaja ili ovlaštenja, u periodu dok je obavljao dužnost direktora Granične policije BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak