Sud BiH donio presudu: Milan Komljenović ide u zatvor, Agrikombinat mora platiti 5.000 KM

0
Radiosarajevo.ba
Sud BiH donio presudu: Milan Komljenović ide u zatvor, Agrikombinat mora platiti 5.000 KM

Sud Bosne i Hercegovine je 16. augusta 2024. godine u predmetu Milan Komljenović i dr., nakon održanog glavnog pretresa, donio i javno objavio prvostepenu presudu kojom je optuženi Milan Komljenović oglašen krivim što je počinio krivično djelo porezna utaja ili prevara, a optuženo pravno lice Agrokombinat d.o.o. Banja Luka odgovornim što je počinilo krivično djelo porezna utaja ili prevara.

Sud je optuženom Milanu Komljenoviću izrekao kaznu zatvora u trajanju od šest mjeseci. Nadalje, Sud je optuženoj pravnoj osobi Agrokombinat d.o.o. Banja Luka izrekao novčanu kaznu u iznosu od 5.000,00 KM, koju je dužna platiti u roku od šest mjeseci od dana pravomoćnosti presude.

Na osnovu zakonskih odredbi, od optuženog pravnog lica Agrokombinat d.o.o. Banja Luka oduzima se imovinska korist pribavljena izvršenjem krivičnog djela u iznosu od 36.640,00 KM.

Neki će kampanje voditi iz pritvora: Evo ko su kandidati za načelnike i načelnice u Kantonu Sarajevo

Optuženi Milan Komljenović je oglašen krivim što je postupajući u svojstvu direktora i odgovornog lica u pravnom licu Agrokombinat d.o.o. Banja Luka, u toku poslovne kalendarske 2015. godine za maj, juni i juli, u toku 2016. godine za april i juli i u toku 2017. godine za januar, oktobar i decembar, u svojim knjigovodstvenim evidencijama evidentirao fakture o nabavci robe koje glase na pravna lica Peloton d.o.o. Banja Luka, Krajina progres d.o.o. Banja Luka i Citron d.o.o. Banja Luka, iako stvarnog prometa nije bilo, te podnio Upravi za indirektno oporezivanje BiH mjesečne PDV prijave neistinitog sadržaja, pružajući lažne podatke o činjenicama koje su od utjecaja na utvrđivanje iznosa porezne obaveze, u namjeri da umanji obavezu plaćanja na osnovu indirektnih poreza propisanih poreznim zakonodavstvom Bosne i Hercegovine čime je oštećen budžet BiH u ukupnom iznosu od 36.640,00 KM.

Optuženo pravno lice Agrokombinat d.o.o. Banja Luka je oglašeno odgovornim što je raspolagalo protupravno ostvarenom imovinskom koristi u iznosu od 36.640,00 KM, koju je u ime, za račun i u korist istog ostvario optuženi Milan Komljenović kao odgovorno lice u pravnom licu Agrokombinat d.o.o. Banja Luka postupajući u svojstvu direktora kao lica ovlaštenog za zastupanje subjekta upisa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak