Štrajk glađu, Trg Bosne i Hercegovine

Radiosarajevo.ba


Noć 22. na 23. mart bit će treća noć koju će penzionisani vojnici, bivši pripadnici Oružanih snaga ove države provesti pod vedrim nebom, na Trgu Bosne i Hercegovine, ispred zgrade zajedničkih institucija BiH. Bit će to druga noć otkako su ušli u štrajk glađu: u prva 24 sata njih devetorica su završili u bolnici, jedan je još u bolničkom krevetu i u teškom je stanju.

Ekipa portala Radio Sarajevo posjetila je ove vojnike u poslijepodnevnim satima 22. marta. Na njihovim licima su izrazi ljutnje i bijesa, a tijela im djeluju iznureno. Mnogi od njih tad su spavali na poredanim, maslinasto zelenim vrećama za spavanje; nekima su u posjet došle supruge, drugi članovi porodice i prijatelji, a pojedini su, poput sjena, hodali kroz formirane grupice, nerijetko sa zapaljenom cigaretom u ruci.

Kako je zbog Špirića zamalo nastao 'haos'

Doznajemo da su jučer htjeli postaviti šatore, ali im to, zakonski, nije dozvoljeno ispred same zgrade. Nekadašnji vojnici se zakonu nisu usprotivili, ali je nekoliko šatora postavljeno u neposrednoj blizini.

Inače, ukupno ih je 1,300. Od tog broja, 64 su dijabetičari, a šest ih ima karcinom. Rečeno nam je da nemaju namjeru napustiti Trg BiH sve do rješenja njihovih problema, a gladovat će iz protesta sve dok se u budžetu za ovu godinu ne uvedu sredstva kojim će biti isplaćene penzije za ovu i dvije prethodne godine, koliko im se duguje.

Na posljednjoj sjednici Vijeća ministara, predsjedavajući Vjekoslav Bevanda je ostalim ministrima dao zadatak da smanje budžete i naprave uštedu. No, kako su ministri zahtijevali rok od pet-šest dana da vide šta 'kresati', nisu mogli borcima dati pisane garancije da će biti u budžetu, što je rezultiralo štrajkom glađu

„Mislim da nas ovi što rade u ovoj zgradi institucija BiH, pogotovo ovi iz reda srpskog naroda, uopšte ne shvataju ozbiljno. Možda i shvataju, ali... Mislili smo ipak da će, pored političkih ciljeva, proraditi taj ljudski faktor“, govori za naš portal Senad Hubjer, jedan od predstavnika okupljenih, koji također štrajka glađu.


Od okupljenih vojnika čuli smo i priču kako je danas zamalo nastao 'haos' nakon pres-konferencije državnog ministra finansija Nikole Špirića, koji ih je „opet provocirao“. Bila je potrebna nadljudska snaga da se strasti bivših vojnika smire, a pojedincima, sad 'hladne glave', čini se „da ih se namjerno izaziva, samo da bi se sukobili s policijom“.

Pitamo Hubjera da nam pojasni ovu situaciju, na šta on odgovara:

Špirić kao da nas je namjerno izazvao pričom koju je pričao prije dvije godine: on ne podržava ovaj zakon. A mi ga podsjećamo da je, nakon što su predali ocjenu ustavnosti tog zakona, rekao 'ako sud kaže da je zakon ustavan, dobit ćete sva moguća prava'.

Ustavni sud je rekao svoje, da se sva prava moraju dati, ali evo. On je nastavio sa starom taktikom. Iskreno, zaprepašteni smo i ne možemo da vjerujemo da živimo u državi kakva je Bosna i Hercegovina.“

Bivše vojnike danas je posjetio i Sefer Halilović, koji je, podsjeća Hubjer, inicirao promjene koje će potom odvesti do propisa koji će vojnicima koji su do 23. decembra 1995. bar dvije godine bili u ratu, kao pripadnici Armije BiH, HVO ili Vojske RS-a, a kojima zbog godina života ne može biti produžena profesionalna vojna služba, omogućiti odlazak u prijevremenu starosnu penziju

Također, postoji mogućnost da štrajkači iz Sarajeva pozovu supruge i djecu da im se pridruže. Hubjer dodaje kako im je stigla podrška nevladinih organizacija i boračkih udruženja iz kojih su ponudili fizičko prisustvo svojih članova.

„Mi smo to zasad odbili, što ne mora značiti da ih nećemo zvati da nam se pridruže. Ako oni dođu, to znači da će ovaj skup, sa 1,300 okupljenih, porasti na nekoliko desetina hiljada ljudi“, upozorava naš sagovornik.

Štrajkači koji su već bili u bolnici, vratili su se ispred zajedničkih institucija, gdje su smješteni Vijeće ministara i Parlament BiH, te su odbili da uzimaju neophodne lijekove. Svi su morali potpisati izjave o ovoj odluci. Odgovor jednog od štrajkača koji je odbio lijekove, na pitanje 'zašto', jeste „u ovakvoj zemlji samo hoću da umrem...“

'Mi nemamo gdje'



„Mi nemamo gdje“, kaže Hubjer. „U preteškoj smo finansijskoj situaciji da bi se sad samo vratili kućama i prepustili se da nas sudovi gone zbog dugova bankama. Ne tražimo da da se zbog nas, hitno sutra, usvoji budžet. Mi samo tražimo da dođe do političkog dogovora koji će nam garantovati da ćemo biti u budžetu kad bude usvojen.“

Zaista, ozbiljno je pitanje šta će se dešavati sa okupljenim na Trgu BiH u narednim danima, jer, zasad, nema najave o političkom dogovoru, a naredna sjednica Vijeća ministara tek je sljedeće sedmice.

Iako su, kako nam je rečeno, već dobili podršku iz stranaka SDA i SDP, mi podsjećamo da ove dvije stranke, od devet ministarskih pozicija u Vijeću ministara BiH, imaju četiri, što je ipak značajno političko polazište za lobiranje.  SNSD ima dva, SDS jedno.

Komšić podržava bivše pripadnike OSBiH

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak