Šteta u Jablanici procijenjena na 50 miliona KM

2
Radiosarajevo.ba

Preliminarni podaci Komisije za procjenu šteta u Jablanici pokazuju da su štete od poplava oko 50 miliona KM.

"Uništeno je 49 stambenih objekata, 181 stambeni objekat oštećen lakše ili teže, brojni privredni subjekti, poljoprivredno zemljište", izjavio je načelnik Općine Jablanica Damir Šabanović.

Štete se zbrajaju i u drugim gradovima. U tri općine Srednjobosanskog kantona, Fojnica, Kiseljak i Kreševo, štete su veće od 55 miliona KM. Kada nadležni izvrše analizu stanja i potreba na terenu, svako iz svog resora će predlagati Vladi najhitnije mjere.

Obavljen ukop žrtava poplava u Donjoj Jablanici

"Kao i da se nalaže kantonalnoj direkciji za ceste da se poduzmu sve aktivnosti na sanaciji puteva i normalizaciji prometa. Nakon svih tih izvještaja znat će se stvarno stanje i uputiti sredstva tamo gdje je najhitnije. Vlada kantona je donijela odluku da se općinama Fojnica, Kiseljak i Kreševo za dodjelu jednokratne pomoći za hitne intervencije odvoji po 100 KM", izjavila je šefica Operativnog centra CZ SBK Zenada Čaušević.

Iz Općine Kiseljak kažu da donacije u vidu novca još uvijek nisu raspoređene, dok ne bude utvrđeno jasno kolike su štete. Najprije će novac ići za stambene objekte, a onda i za privredu od koje mnogi žive. Donacije i obećanja stižu i za Općinu Fojnica.

Mirela Bećirović i supruge ambasadora pripremile pakete pomoći za ugrožene porodice u poplavama

"Imamo dosad podnešenih 450 zahtjeva, tri povjerenstva su imenovana i trenutačno obilaze teren po zahtjevima na procjenu štete. Jutros je na računu bilo 211 000 KM, čekat ćemo još do konca ove sedmice da vidimo šta će pristići", kaže načelnik Općine Kiseljak Mladen Mišurić-Ramljak.

"Preko 250 kuća je pogođeno, privredni subjekti su stradali, dva Zavoda za mentalno invalidna lica Drin i Bakovići su pretrpjeli ogromne štete, ambulanta u Gojevićima, škola u Gojevićima", istakao je načelnik Općine Fojnica Sabahudin Klisura.

Ministarstvo prometa i veza HNK-a je izradilo okvirnu procjenu nastalih šteta na regionalnim saobraćajnicama.

"Procjena potrebnih sredstava za potpunu sanaciju doseže oko 63 miliona KM", saopćeno je iz Ureda predsjednika Vlade HNK.

Međunarodni timovi iz Slovenije, Hrvatske, Srbije i Crne Gore završili su spasilačku misiju u Bosni i Hercegovini. Kroz mehanizam EU dopremljeno je 75 kontejnera iz Hrvatske i Turske za smještaj osoba čiji su domovi uništeni u poplavama, generatori za struju, pumpe za vodu i druga potrebna oprema, piše BHRT.

Više o poplavama u BiH čitajte na linku OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak