Kemal Hrnjić u posjeti poplavama uništenoj ribljoj farmi: 'Neophodna sanacija za spas proizvodnje'

1
Radiosarajevo.ba
Kemal Hrnjić u posjeti poplavama uništenoj ribljoj farmi: 'Neophodna sanacija za spas proizvodnje'
Foto: Vlada FBiH / Kemal Hrnjić i Semir Zukić

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemal Hrnjić posjetio je ribogojilište riblje farme Forelle na području Diva Grabovica u kojoj su u prošlosedmičnim poplavama napravljene velike štete na infrastrukturi i proizvodnji.

Iz Ferderalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva su saopćili da su sa ministrom u obilasku bili i pomoćnik ministra za veterinarstvo Kenan Muratović, glavna kantonalna inspektorica Lenka Herceg i njeni saradnici, inspektori Jelka Bošnjak i Mirsad Gilić.

Ministar Hrnjić je pozvao službu civilne zaštite da upute mašine kako bi se adekvatnim pristupom spasila postojeća proizvodnja, te omogućio nastavak proizvodnje ribe na ovoj ribljoj farmi.

Nove dojave o postavljenim bombama u sarajevskim školama. Razlika u odnosu na ranije prijave

Nove dojave o postavljenim bombama u sarajevskim školama. Razlika u odnosu na ranije prijave

"Neophodno je pristupiti sanaciji što prije kako bi se spasila postojeća proizvodnja. Nastojat ćemo iznaći najbolje rješenje kako bi ova, ali i ostale riblje farme mogle nastaviti poslovati", kazao je ministar Hrnjić.

Vlasnik riblje farme Semir Zukić je rekao da je najbitnije raščistiti otpad oko zgrade mrijestilišta.

"Imamo naručenu riblju ikru iz Poljske  koja će nam doći krajem oktobra i do tada bismo trebali sanirati mrijestilište, dezinfikovati i pustiti u pogon. Da bismo to uradili potrebno je što prije krenuti s hitnom sanacijom već od sutra. To je naša nada u budućnost. Ako to aktiviramo, mi idemo dalje i smatram da smo time, na ovom mjestu, spasili ovu proizvodnju", kazao je Zukić.

Dodao je da su poplave nanijele značajnu štetu objektu mrijestilišta, ali da je stradao i riblji fond, kao i brojna oprema poput kada, inkubatora, perača.

"Volim ovo mjesto i proizvodnju ribe. Žao mi je ljudi kojima je tragedija odnijela najbliže, a poplava porušila domove i poljoprivredna dobra", kazao je Zukić.

Ministar Hrnjić je ovom prilikom posjetio i Donju Jablanicu, najugroženije područje pogođeno prošlosedmičnim poplavama, saopćeno je iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije