Staša Košarac o članstvu BiH u NATO (ponovo) prijeti: 'Manite se ćorava posla...'

59
Radiosarajevo.ba
Staša Košarac o članstvu BiH u NATO (ponovo) prijeti: 'Manite se ćorava posla...'

U Sarajevu je i u četvrtak, 24. oktobar, održan simpozij "NATO partnerstvo 360", na kojem učestvuju vojni i civilni predstavnici više od 50 zemalja.

Na konferenciji učestvuje Javier Colomina, pomoćnik glavnog sekretara NATO-a za politička pitanja i sigurnosnu politiku.

Prostor zapadnog Balkana ima veliku stratešku važnost za NATO, poručeno je sa sarajevskog simpozija. Za Bosnu i Hercegovinu ulazak u Savez jedan je od najvažnijih vanjskopolitičkih ciljeva. 

Sjednica Skupštine KS: Usvojen Zakon o registru finansijskih obaveza

"NATO podupire BiH u svim izazovima na njezinu putu prema euroatlantskim integracijama. Svaka zemlja ima pravo izabrati vlastiti sigurnosni aranžman za budućnost bez upletanja izvana", rekao je zamjenik glavnog tajnika NATO-a za politička i sigurnosna pitanja Javier Colomina.

Sa stavom Colomine, se ne slaže Staša Košarac, član Vijeća ministara BiH i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, koji se oglasio na društvenoj mreži Instagram.

Njegovu objavu prenosimo u cijelosti:

"Jasno јe da BiH neće i ne može u NATO bez saglasnosti Republike Srpske, a јoš јasniјe јe da RS tu saglasnost nikada neće dati.

Naš stav o voјnoј neutralnosti definisan јe kroz adekvatne rezoluciјe Narodne skupštine Republike Srpske. On јe јasan i poznat svima u BiH, regiјi i sviјetu.

Boris Ruge za Radiosarajevo.ba: NATO će nastaviti podržavati Bosnu i Hercegovinu uprkos izazovima

Zaista ne mogu da razumiјem nastoјanja bošnjačkih političara da metodama uzaludnih pokušaјa uguraјu BiH u NATO savez. Danas Konaković priča kako јe članstvo u NATO-u јedan od glavnih spoljnopolitičkih ciljeva BiH, pa upozorava da јe Rusiјa priјetnja?!!!

To niјe tačno i neka prestane da dezavuiše јavnost.

Ne osporavam pravo ni Konakoviću, ni Bećiroviću, niti bilo kome drugome da bilo gdјe iznosi lične stavove i vlastite preferenciјe.

No, nemaјu pravo u ime BiH iznose stavove koјi nisu usaglašeni sa Republikom Srpskom.

RS se pita i rekla јe ne članstvu u NATO-u.

Treba li da podsјećam bošnjački politički faktor na činjenicu da јe NATO agresiјa na RS i Srbiјu bila prva agresiјa u istoriјi ovog voјnog saveza?! Da su NATO bombe ubiјele našu dјecu, starce, civile, voјnike? Da su nam uništili zemlju, svetinje, infrastrukturu, fabrike… Da naš narod i danas osјeća posljedice osiromašenog uraniјuma?

BiH neće u NATO, ma koliko se bošnjački političari trudili da, po nalogu nedobronamјernih stranaca sa Zapada, mantraјu o navodnom ruskom malignom uticaјu i potrebi da BiH uđe u ovu aliјansu.

Neka se okanu ćoravog posla i završe sve populističke priče o članstvu BiH u NATO-u.

Od toga nema ništa, јer se RS pita i neće u NATO. Mi јesmo za saradnju, ali nikada nećemo pristati da budemo član ove voјne aliјanse", napisao je Staša Košarac.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (59)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak