Boris Ruge za Radiosarajevo.ba: NATO će nastaviti podržavati Bosnu i Hercegovinu uprkos izazovima

5
A. K.
Boris Ruge za Radiosarajevo.ba: NATO će nastaviti podržavati Bosnu i Hercegovinu uprkos izazovima
Foto: Radiosarajevo.ba / Boris Ruge

Ekipa portala Radiosarajevo.ba boravila je u Briselu, na sastanku ministara odbrane NATO-a. Tom prilikom razgovarali smo sa zamjenikom generalnog sekretara NATO-a, Borisom Rugeom.

U ekskluzivnom intervjuu za naš portal, Boris Ruge, zamjenik generalnog sekretara NATO-a, govorio je o trenutnom stanju odnosa Bosne i Hercegovine s Alijansom, sigurnosnim izazovima u regionu te uticaju ruskih interesa na stabilnost zapadnog Balkana. Ruge je jasno poručio da NATO ostaje posvećen stabilnosti i teritorijalnom integritetu BiH, uprkos secesionističkim prijetnjama i rastućem ruskom uticaju.

Bosna i Hercegovina je već godinama na početnoj tački za članstvo u NATO, ali nedostatak unutrašnjeg koncenzusa koči daljnji napredak, istakao je Ruge. Iako ne može promijeniti političku situaciju u zemlji, NATO je fokusiran na razvoj partnerskog odnosa kroz reforme i blisku saradnju s vlastima BiH. "Naša je želja da nastavimo raditi s Bosnom, a to pokazuje i nedavna posjeta generalnog sekretara Stoltenberga" dodao je Ruge. Podcrtao je i to da NATO neće dozvoliti sigurnosni vakuum u Bosni i Hercegovini. 

Zamjenik genseka je također naglasio važnost očuvanja mira u BiH, gdje NATO već 30 godina igra ključnu ulogu. Iako su tenzije i dalje prisutne, NATO i njegovi saveznici se suprotstavljaju destabilizirajućoj retorici, posebno onoj koja dolazi od lidera manjeg bh. entiteta, Milorada Dodika. "Retorika koja poziva na secesiju je štetna i nije u interesu građana Bosne i Hercegovine," rekao je Ruge, te upozorio da takvi potezi samo otvaraju prostor za ruski uticaj, koji ne donosi ekonomski razvoj niti stabilnost.

Govoreći o malignom uticaju Rusije u regionu, Ruge je kazao da Moskva koristi postojeće tenzije u Bosni kako bi proširila svoj uticaj, ali vjeruje da su kapaciteti Rusije za stvaranje problema ograničeni. Istakao je da NATO i dalje čvrsto stoji uz BiH i nastavlja raditi s međunarodnim partnerima kako bi spriječio daljnje destabilizacije.

Cijeli intervju možete pogledati u video ispod:

Ruge je zaključio intervju porukom da je Bosna vrlo bliska srcu NATO-u, ali i njemu lično.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije