Sporazum SDP-SNSD: Dodik vjeruje u provedbu

Radiosarajevo.ba
Sporazum SDP-SNSD: Dodik vjeruje u provedbu

Cilj izmjena Izbornog zakona BiH
, koje su dogovorene sa Socijaldemokratskom patijom BiH (SDPBiH) je vraćanje na scenu politike odgovornih ljudi koji se ne bi bavili spekulacijama, nego vodili ozbiljne poslove i sve što je dogovoreno bit će provedeno, izjavio je danas predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik. 
"Ono što je dogovoreno, to će se provesti i zato imamo kapacitet u parlementu", uvjeren je Dodik

Pojasnio je da su dogovorenim izmjenama Izbornog zakona predviđene zatvorene izborne liste i, kako navodi, oduzimanje nadležnosti ponovnog prebrojavanja glasova Centralnoj izbornoj komisiji BiH (CIK) i nadležnosti utvrđivanja sukoba interesa, jer, po njemu, to i nije u domenu njihove nadležnosti. 

Po njegovim riječima, zatvorenim kandidatskim listama suzbit će se nelojalna konkurencija među kandidatima iz istih partija, a samo procenat dobijenih glasova određivat će koji će kandidat dobiti mandat u parlamentu.

Malverzacije u CIK-u

On ističe da je CIK suočen sa ogromnim problemima vezanih za glavno mjesto za prebrojavanje glasova koji se ovim izmjenama zakona ukinuli

"Izborni rezultati bi se dobijali na biračkim mjestima s mogućnošću žalbe na nekom višem nivou CIK-a gdje se posebno formiraju komisije, a ne da postoji stalna komisija za prebrojavanje, koja nas je sada dovela u poziciju da je BiH jedina zemlja u kojoj se i mjesec dana nakon izbora ne znaju rezultati izbora", ističe on i nastavlja: "Malverzacije koje su se dogodile na glavnom mjestu za prebrojavanje glasova govore da to mjesto treba da bude ukinuto."


Dodik se danas nije želio izjašnjavati kada bi se mogao održati novi sastanak lidera najznačajnijih stranaka u BiH te je dodao da na sastanku SNSD-a i SDPBiH nije bilo riječi o provedbi presude „Sejdić-Finci

On potvrđuje da se nije postigao dogovor o povećanju cenzusa na izborima. 

"Mislim da bi bilo potrebno za društvo da povećamo cenzus bar na pet posto jer sada u nekim općinama imamo situaciju da će devet partija ući u parlament s po jednim odbornikom. U takvoj atmosferi možete da samo očekujete kupovinu mandata, ništa više", tvrdi predsjednik SNSD-a.

O tužiocima

Govoreći o pitanju imenovanja tužilaca, Dodik je stava da se u svim državama svijeta tužioce imenuju državni organi, te najavljuje da će izmjenama koje slijede u BiH „najviše otpora pružiti upravo stranci zato što žele da zadrže monopolski položaj upravljanja različitim segmentima ovog društva“. 

"Nemoguće je zdravorazumski prihvatiti da jednaspekulativna institucija kakva je Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV), koja je pod utjecajem stranaca, ima više javne odgovornosti nego parlament. To je nemoguće prihvatiti kao logiku i tvrditi da su oni nezavisni, a parlament zavisan", smatra Dodik i također ponavlja da su tužilaštva i sudovi danas mjesta najveće korupcije. 

On je dodao da je dogovorom SDP-a i SNSD-a predviđeno da VSTV vrši procedure izbora podobnih kandidata za tužioca, da se lista kandidata dostavlja nadležnim vladama, a da one predlože parlamentu glavnog tužioca, parlament ga imenuje, a onda glavni tužilac zatim imenuje sve tužioce, javila je novinska agencija Fena.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak