Spojena dva predmeta protiv Vojina Pavlovića za izazivanje mržnje

0
Radiosarajevo.ba
Spojena dva predmeta protiv Vojina Pavlovića za izazivanje mržnje

Suđenje Vojinu Pavloviću za izazivanje mržnje odgođeno je zbog nedolaska branioca Mirka Blagojevića, a Sud BiH ga neće kazniti iako štrajk smatra neopravdanim.

Kako je rekao predsjedavajući Vijeća Goran Radević, branilac je 22. augusta najavio da neće pristupiti ročištu zbog štrajka advokata po službenoj dužnosti.

"Možda ne bih trebao reći, ali zaista smatramo da je ovaj štrajk neprihvatljiv i neopravdan", kazao je Radević.

Reperski dvojac Jala Brat i Buba Corelli ulazi na novo tržište: Lansirali sok zanimljivog naziva

On je naveo da je Sud izmirio sve obaveze prema braniocima po službenoj dužosti, ali da oni sada koriste štrajk kako bi se izborili za bolju poziciju.

Branilac Blagojević je u dopisu Sudu naveo da ne može pristupiti ročištu zbog štrajka, te da bi u slučaju dolaska mogao biti disciplinski kažnjen u Advokatskoj komori.

Vojin Pavlović negirao krivicu za odobravanje genocida

Sudija Radević je rekao da je branilac zamolio za razumijevanje i da ga Sud neće kazniti zbog nedolaska, piše Detektor.

Tužilaštvo je podiglo dvije optužnice protiv Pavlovića za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti. Prva optužnica podignuta je u januaru zbog veličanja osuđenog za ratne zločine i u tom predmetu u toku je saslušanje svjedoka. Druga optužnica iz aprila tereti Pavlovića da je odobravao izvršenje genocida u Srebrenici.

Bilo je planirano da danas počne suđenje Pavloviću po drugoj optužnici, a da se potom nastavi saslušanje svjedoka u prvom predmetu.

"Vijeće je donijelo odluku o spajanju ova dva predmeta", kazao je Radević.

On je rekao da je šteta što se Tužilaštvo nije bolje organizovalo i podiglo jednu optužnicu. Kako je rekao, neki svjedoci, koji su već saslušani, predloženi su i u drugom predmetu, te će se morati ponovo pojaviti u Sudu.

Za 10. septembar zakazana su nova ročišta za početak i nastavak suđenja u dva predmeta, te će tada formalno biti donesena odluka o njihovom spajanju. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak