Vojin Pavlović negirao krivicu za odobravanje genocida

7
Radiosarajevo.ba
Vojin Pavlović negirao krivicu za odobravanje genocida
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Vojin Pavlović na skupu podrške Ratku Mladiću

Vojin Pavlović se izjasnio da nije za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti, odnosno odobravanje i pokušaje opravdavanja genocida u Srebrenici.

"Časni Sude, nisam kriv", izjavio je Pavlović u sudnici.

Prema optužnici, tereti se da je kao predsjednik Udruženja "Istočna alternativa" od juna do 12. jula 2023, u vrijeme dženaze i obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici, postavljao plakate na kojima je ispisano "11. juli, Dan oslobođenja Srebrenice. Hvala Vojsci RS", čime je odobravao izvršenje genocida.

Lijepa vijest: Centrotrans uvodi dodatne polaske iz Sarajeva za Dubrovnik

Lijepa vijest: Centrotrans uvodi dodatne polaske iz Sarajeva za Dubrovnik

Pavlović je optužen da je pokušao opravdati zločin genocida organizovanjem javnog skupa u Bratuncu, na kojem je potom držao govor, učinio javnosti dostupan videomaterijal i nacionalističku muziku kojim se odobrava i pokušava opravdati zločin genocida utvrđen pravosnažnim presudama Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju i Suda Bosne i Hercegovine.

U optužnici se navodi da je na ovaj način doveo do izazivanja uznemirenosti i straha bošnjačkog dijela stanovnika na području Srebrenice i Bratunca, posebno kod povratnika.

Podignuta prva optužnica u Bosni i Hercegovini za negiranje genocida

Podignuta prva optužnica u Bosni i Hercegovini za negiranje genocida

Ovo je druga optužnica protiv Pavlovića za isto krivično djelo, a ranija je podignuta zbog veličanja osuđenog ratnog zločinca, te u tom postupku Tužilaštvo saslušava svoje svjedoke.

S obzirom da je negirao krivicu, njemu će u zakonski određenom roku početi suđenje i u ovom predmetu, piše Detektor.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije