Šok za Bosnu i Hercegovinu: Dvije zemlje bi mogle blokirati otvaranje pregovora s EU?

9
Radiosarajevo.ba
Šok za Bosnu i Hercegovinu: Dvije zemlje bi mogle blokirati otvaranje pregovora s EU?

Bosna i Hercegovina bi 21. marta, odlukom Europskog vijeća, mogla dobiti i zvanično zeleno svjetlo za otvaranje pregovora za članstvo u Europskoj uniji.

Ovo je najavila predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen 12. marta, a istog dana je i institucija kojom presjedava to potvrdila u izvještaju.

Ipak, ugledni list Politico piše kako do toga možda neće doći. Navodi se da dvije zemlje iz EU nisu sigurne da će odobriti otvaranje pregovora za našu zemlju. 

U Općoj bolnici otvorene najsavremenije operacione sale za abdominalnu hirurgiju i ginekologiju

"Barbara Moens piše u izvještaju da nekoliko zemalja Europske unije, uključujući Nizozemsku i Dansku, upozorava da Europsko vijeće iduće sedmice ne bi trebalo tako jednostavno dati zeleno svjetlo BiH da započne pregovore o pristupanju EU, kao što je to preporučila Europska komisija ranije ove sedmice", piše Politico

Podsjetimo, potrebna je jednoglasna odluka Europskog vijeća da bi jedna zemlja otvorila pregovore s Europskom unijom. Europsko vijeće čine lideri vlada (predsjednici i premijeri) država iz EU, zajedno s predsjednikom Europskog vijeća i predsjednicom Europske komisije. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak