Slaven Kovačević: 'Schmidt pokušava zaštititi sistem koji je nastao na genocidu i UZP-u'

18
Radiosarajevo.ba

U organizaciji Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99 u četvrtak, 17. oktobra, od 17 sati se održavaju protesti ispred zgrade Ureda visokog predstavnika (OHR) u Bosni i Hercegovini.

Na protestima ispred OHR-a, između ostalih, prisutni su akademik Esad Duraković, profesor međunarodnih odnosa i geopolitike Jahja Muhasilović, apelantica Azra Zornić, prof. dr. Zlatan Begić.

Prvi se okupljenima obratio Adil Kulenović, predsjednik Asocijacije 'Krug 99'. Nakon njega se okupljenim građanima i novinarima obratio i Slaven Kovačević.

Rutte i Zelenski u Briselu, generalni sekretar pružio podršku Ukrajini: "Bit ćete članica NATO-a!"

"Nije ovo samo moja borba za BiH. Ja sam vaš eksponent koji se bori za demokratsku i modernu Bosnu i Hercegovinu. Kad vidim vas, dobijem dodatnu snagu da izdržim, niko me ne može uplašiti. Sa svojom apelacijom nikome zlo ne mislim", rekao je Kovačević.

Kovačević je nakon toga naglasio da postoje dvije vizije Bosne i Hercegovine.

"Jedna vizija je građanska u kojoj smo svi jednaki. Također postoji druga vizija BiH, čiji je jedan od eksponenata Christian Schmidt. Taj čovjek zajedno s politika hoće da napravi zemlju u kojoj nema mjesta za sve", smatra Kovačević.

Adil Kulenović: 'Christian Schmidt predstavlja sunovrat Europe. Tražimo novog visokog predstavnika'

Kovačević je zatim podcrtao da je Christian Schmidt prvi visoki predstavnik u Bih koji je učinio tri stvari, među kojima je da je Schmidt imao više protesta ispred OHR-a, te da je pokazao izuzetnu pristranost.

"On pokušava da zaštiti sistem koji je nastao na genocidu i udruženom zločinačkom poduhvatu i zbog toga hoće da ide u Strazbur. Treća stvar, a za to treba imati vrlo visok stepen talenta, uspio je srozati ugled međunarodne zajednice na tako nizak nivo da se taj ugled neće moći vratiti", rekao je Kovačević.

Za kraj obraćanja, Slaven Kovačević je okupljenima poručio "pobijedit ćemo".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (18)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak