Skupština KS usvojila 15 zaključaka za poboljšanje zdravstvenog sistema

Fena
Skupština KS usvojila 15 zaključaka za poboljšanje zdravstvenog sistema

Skupština Kantona Sarajevo danas je usvojila 15 zaključaka čijom bi se implementacijom poboljšao zdravstveni sistem u Kantonu Sarajevo, ali i spriječilo širenje zaraze koronavirusom.

Usvojene zaključke su predložili klubovi zastupnika Naše stranke, Naroda i pravde, SDP BiH, i NBL – Samostalni zastupnici, a jedan od zaključaka je i hitno imenuje ministra zdravstva KS, koji treba da koordinira svim aktivnostima.

Zaključcima se Vlada i Ministarstvo zdravstva KS obavezuju da osiguraju uslove za unapređenje primarne zdravstvene usluge – unapređenje postojećih call centara za komunikaciju sa pacijentima, angažovanje mobilnih timova za tretman i praćenje COVID pozitivnih pacijenata.

Traži se i efikasnije praćenje mjera samoizolacije, rješenje pitanja transporta COVID pozitivnih pacijenata na kontrolne preglede, ako se isti nalaze u kućnoj samoizolaciji.

Naglašeno je i jasno definiranje protokola postupaka od prvog javljanja pacijenta u Covid-ambulantu

Skupština KS zahtijeva od KCUS-a da, za potrebe Izolatorija, stavi na raspolaganje Infektivnu kliniku KCUS, te da se u iste svrhe angažuju i drugi raspoloživi i neiskorišteni bolnički kapaciteti u Kantonu, a koji raspolažu potrebnim i adekvatnim higijensko-epidemiloškim uvjetima.

Traži se i intenzivan rad na rješavanju pitanja blagovremenih rezervacija i nabavki vakcina za COVID, kao i dodatnih količina vakcina protiv sezonske gripe.

Skupština KS je prihvatila i zaključak zastupnice Vildane Bešlija o formiranju koordinacionog tijela koje će sačinjavati stručnjaci iz oblasti očuvanja mentalnog zdravlja građana KS.

Skupština KS danas nije usvojila Informaciju Ministarstva zdravstva, Kriznog štaba i Civilne zaštite o poduzetim mjerama i s prijedlogom mjera za suzbijanje širenja pandemije koronavirusa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak