Skoro 300 organizacija protiv sporazuma SDP-SNSD

Radiosarajevo.ba
Skoro 300 organizacija protiv sporazuma SDP-SNSD

Dvjesto devedest i dvije organizacije civilnog društva
iskazale su svoju zabrinutost zbog najavljenih izmjena Izbornog zakona, predviđenih sporazumom Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine (SDP) i Saveza nezavisnih socijaldemokrata.

Šta su dogovorili Dodik i Lagumdžija?

Saopćenje su uputili NVO Vijeće BiH (81 organizacija), Mreža za izgradnju mira (107 organizacija) i  Ženska mreža (104 organizacije i pojedinke)

Želimo da izrazimo duboku zabrinutost povodom informacije o  dogovoru lidera stranaka SDP BiH i SNSD, a tiču se, između ostalog, najavljenih prijedloga za izmjenu Izbornog zakona  kroz uvođenje zatvorenih lista, ukidanje Centra za prebrojavanje glasova i promjenu načina izbora članova biračkih odbora.

Kao predstavnici/e civilnog društva u BiH izražavamo nezadovoljstvo i razočaranje najavom prijedloga izmjena zakona koji značajno utiče na sve građanke i građane, a da se prije toga nije provela  široka javna i stručna rasprava o implikacijama koje će takve izmjene donijeti“, istaknuto je u saopštenju koje su potpisale navedene 292 organizacije.

Postoje i drugi mehanizmi

Njihovo je stanovište da se zatvaranjem izbornih listi građani/ke uskraćuju za pravo da direktno biraju kandidate/kinje; još su više rezignirani činjenicom što čelnici SDP-a i SNSD-a obrazlažu uvođenje zatvorenih listi kao mehanizam postizanja  ravnopravne zastupljenost muškaraca i žena u zakonodavnoj vlasti.


„Naglašavamo da za unapređenje rodne zastupljenosti žena u zakonodavnoj  i izvršnoj vlasti postoje i drugi poznati mehanizami kao što je imenovanje žena u rukovodstvo  stranaka u minimalnom procentu od 30 posto, osiguravanje jednakog prostora za žene u medijima  tokom izbornog procesa, ili provođenje BiH zakonom propisane obavezne zastupljenosti od 40% žena ministrica u vladama na svim nivoima, itd.               

Mišljenja smo da  nije potrebno degradirati proces demokratizacije društva zatvaranjem izbornih listi nego treba pribjeći drugačijim  metodama kao što je rangiranje kandidata i kandidatkinja na izbornim listama vodeći računa o njihovoj polnoj pripadnosti.“

Iznenađeni najavom izmjene zakona koja predviđa brojanje glasova na općinskom nivou, te  najavom  ukidanja Centra za  prebrojavanje glasova, podsjetili su čelnike ovih stranaka da se glasovi i prema važećoj verziji Izbornog zakona broje i konsoliduju na općinskom nivou. Jedino nepotvrđeni glasački listići te glasovi koji pristižu poštom se broje u Centru za prebrojavanje glasova. 

Krajnje je upitno

„Ovaj Centar je također nadležan za ponovno brojanje glasova sa biračkih mjesta za koje postoji osnovana sumnja da je došlo do neregularnosti u izbornom procesu. S obzirom na navedene činjenice, krajnje je upitno poznavanje odredaba Izbornog zakona kao i namjera koja stoji iza odluke za ukidanje Centra za prebrojavanje glasova“, navodi se u saopćenju.

Najavljenu  izmjenu načina biranja članova biračkih odbora stranački lideri nisu obrazložili. Organizacije civilnog društva  naglašavaju da su birački odbori, između ostalog, nadležni za  prebrojavanje glasova na biračkim mjestima, ključna karika u izbornom procesu. Njihov izbor  mora biti transparentan i mora se osigurati nepristranost biračkih odbora.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak