Skandalozno: Pripadnici vojske Srbije prodefilovali kroz Prijedor?!

24
Radiosarajevo.ba
Skandalozno: Pripadnici vojske Srbije prodefilovali kroz Prijedor?!

Novi dan, nova provokacija u manjem entitetu naše zemlje... 

Jutros, 7. jula, mediji u bosanskohercegovačkom entitetu RS javili su kako su pripadnici vojske Srbije prodefilovali kroz Prijedor. Navode kako su došli na obilježavanje 82. godine od bitke na Kozari.

"Na Mrakovici će danas biti obilježena 82. godina od Bitke na Kozari, simbola stradanja i otpora srpskog naroda u borbi protiv nacista i ustaša u Drugom svjetskom ratu", dalje pišu tamošnji mediji.

Ovo je Lejla Zalihić koja je plivala kroz bujicu i spasila kćerku: 'Kćerka. Majka. Supruga. Heroj'

Dakle, da sumiramo, u gradu u kojem je devedesetih, za vrijeme agresiju na našu zemlju, počinjen jedan od najvećih zločina nad svima koji nisu bili Srbi, zločin koji ima sve elemente genocida, pustili su pripadnike vojske Srbije da marširaju i defiluju... 

Pogledajte video:

Bitka na Kozari, od 15. juna do 18. jula 1942. bila je zajednički napad njemačkih i jedinica NDH, uz pomoć oko dvije hiljade četnika, s ciljem uništenja partizanskih jedinica u sjeverozapadnoj Bosni. 

Bitka na Kozari nije zahvatila izrazito velike vojne efektive, kako je to uobičajeno za velike vojne operacije koje se naziva "bitka", ali je ipak bila značajna. Službena jugoslavija ju je izdvojila među nekolicinom velikih operacija poznatih pod imenom "sedam neprijateljskih ofanziva".

Protiv nadmoćnog neprijatelja, borilo se svega 3.000 partizana, iz Drugog krajiškog odreda. Goloruki narod spasavao se u zbjegovima. U noći 3. jula, neke partizanske jedinice probile su obruč, ali puno naroda i boraca nije uspjelo da se provuče. Oni koji nisu pobijeni, odvedeni su u koncentracione logore, mahom u Jasenovac i Staru Gradišku. Prema ustaškim i njemačkim dokumentima, u kozaračkoj ofanzivi je zarobljeno 68.000 ljudi.

Na mjestu proboja obruča u jugozapadnom dijelu Kozare danas se nalazi spomenik nazvan "Patrija".

Imajući sve u vidu, znajući stavove vlasti RS-a spram četnika i četničkog odreda, znajući da su prije par godina pripadnici policije RS s Kozare otjerali aktiviste koji su pjevali partizanske pjesme, onda nam je jasno da jutrošnji defile nije ništa drugo do nova sramna provokacija ideologa takozvanog 'srpskog sveta'...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (24)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak