Skandalozno: Ambasador BiH u Srbiji traži da se raspiše referendum u RS

16
Radiosarajevo.ba
Skandalozno: Ambasador BiH u Srbiji traži da se raspiše referendum u RS

Ambasador Bosne i Hercegovine u Srbiji Aleksandar Vranješ rekao je za RTRS da je što prije potrebno raspisati referendum u bh. entitetu RS, na kojem bi se građani izjasnili da li treba da se vodi proces protiv predsjednika RS Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika  RS Miloša Lukića i da li bi prihvatili presudu.

"Na taj način građani treba da obavežu sve nosioce vlasti kako da postupaju u slučaju ovakvih presuda. Moramo da napravimo odbrambeni mehanizam, jer je ovaj koncept usmjeren na rušenje autonomije RS", naglasio je Vranješ.

Prema njegovim riječima, Sud BiH i Tužilaštvo BiH nisu dejtonska i ustavna kategorija, već su nametnuti odlukom visokog predstavnika i do danas nisu konstitucionalizovani.

Hitna sjednica Vlade: Cijena prirodnog gasa u Federaciji BiH bit će manja za 1,4 posto

"Nepostojeći sud na bazi optužnice nepostojećeg tužilaštva i optužnice sudi predsjedniku RS na bazi nepostojećeg krivičnog djela koji je nametnuo neostojeći visoki predstavnik", rekao je Vranješ te dodao: Ovom lakrdijom žele Dodiku da uskrate pravo na političko djelovanje i da se obračunaju sa nosicima vlasti iz reda srpskog naroda na teritoriji BiH. Imamo potpuni apsurd kada je riječ o procesu i vidimo da nikakv racionalni, pravni mehanizam ne može to da objasni. Dodik je pristao na sve ovo kako bi upravo sav ovaj apsurd raskrinkao."

Iza procesa stoji i dio međunarodne zajednice, posebno Ambasada SAD-a, koja tretira BiH kao svoju koloniju", kazao je Aleksandar Vranješ.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (16)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak