Skandal u VSTV-u: Bivša predsjednica Kantonalnog suda prouzročila incident tokom sjednice

2
BIRN - Detektor.ba
Skandal u VSTV-u: Bivša predsjednica Kantonalnog suda prouzročila incident tokom sjednice

U nastavku disciplinskog postupka protiv Katice Jozak Mađar, bivše predsjednice Kantonalnog suda u Novom Travniku, svjedoci Ureda disciplinskog tužioca su ispričali kako je tužena pravila probleme na sjednici Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) nakon što je saznala da nije ponovo imenovana na tu funkciju.

Demirel Delić iz Odjela za pravna pitanja VSTV-a je ispričao kako je jedna od tačaka na sjednici održanoj 5. maja 2023. bila imenovanje nosilaca pravosudnih funkcija. Nakon što je na poziciju predsjednika Kantonalnog suda u Novom Travniku, koju je do tada obnašala Jozak Mađar, imenovan drugi kandidat, prema riječima svjedoka, predsjednik Vijeća Halil Lagumdžija je zatvorio sjednicu za javnost i rekao da aktuelna predsjednica, koja je bila u prostoriji s drugim kandidatima, pravi probleme.

Lagumdžija je potom, kako je naveo Delić, napravio pauzu te se obratio drugim članovima VSTV-a i zatražio da niko ne napušta prostoriju, navodeći kako su mnogi zbog toga negodovali uz konstataciju da ne trebaju biti taoci institucije u kojoj rade. Delić je zatim opisao kako je, kroz vrata sale u kojoj se održavala sjednica VSTV-a, ušla Jozak Mađar i udarila ga vratima.

U suzama i boli: Sanski Most se oprostio od nevinih žrtava trostrukog ubistva

"‘Je li tu predsjednik?’, pitala me je. Nisam odgovorio, refleksno sam pogledao prema njemu. Ona se uputila prema Halilu. Predsjednik je ušao u svoju kancelariju, koja se nalazila do sale. Ona je vukla vrata i obraćala mu se agresivno. Govorila je kako joj je protukandidat kazao da je kupio sve članove VSTV-a", ispričao je Delić i naveo kako se Jozak Mađar obraćala agresivnim tonom.

Delić je opisao kako je Lagumdžija izašao brzo iz kancelarije, te se obratio Jozak Mađar riječima da se odluka o imenovanju ne može poništiti, da sve što zna prijavi, i zamolio je da izađe iz prostorije. Jozak Mađar je na to odgovorila, kako je rekao svjedok, da joj je egzistencija ugrožena i sve vrijeme razgovora mahala rukama. Kazao je kako je ubrzo u prostoriju ušao sudski policajac, koji je zamolio tuženu da napusti prostoriju i da ne pravi problem, te je ona napustila prostoriju.

Negativno je svjedok odgovorio na pitanje punomoćnice Jasne Dunđer da li je tužena prekinula sjednicu. Delić je u nastavku ispitivanja pojasnio kako je Jozak Mađar agresivno mahala rukama prema Lagumdžiji dok mu se obraćala, da nije poštovala njegov lični prostor, a da je prethodno pokušavala da uđe u njegovu prostoriju i nije uspjela jer je predsjednik VSTV-a držao vrata s druge strane.

Protiv sutkinje Amre Muhibić iz Sarajeva pokrenut disciplinski postupak - pročitajte zašto

Ured disciplinskog tužioca u tri disciplinske tužbe tereti Jozak Mađar za kršenje pravilnika i propisa o postavljanjima, sistemu za automatsku dodjelu predmeta (CMS) i orijentacionim mjerilima za rad sudija, kao i ponašanje koje šteti ugledu sudijske funkcije.

Hajro Pošković, zamjenik direktora Sekretarijata VSTV-a, ispričao je kako je situacija nakon ulaska Jozak Mađar na sjednicu bila incidentna, te da je reagovala neprimjereno i agresivno prema predsjedniku Lagumdžiji, zbog čega su drugi članovi i prisutni stali blizu njega.

"Nisam bio siguran hoće li doći do fizičkog kontakta. Sve je to trajalo tri-četiri minute do dolaska sudskog policajca", rekao je Pošković i naveo kako je tužena bila uznemirena i van kontrole, te da je govorila kako je protukandidat kupio članove Vijeća.

Sutkinja Ružica Jukić disciplinski sankcionisana smanjenjem plate na tri mjeseca

Na pitanje punomoćnice Dunđer o načinu na koji je izveo policajac, svjedok je objasnio kako joj je pokazao vrata nekoliko puta prije nego što je tužena izašla, navodeći kako je bila "pogubljena". Dodao je kako se sjeća da je prije toga kazala da nema potrebe da je izvodi i da će sama izaći.

Sudski policajac Damir Sporišević je opisao kako je dobio poziv da dođe u prostorije VSTV-a, jer je sutkinja napravila incident. Kada je ušao u prostoriju, kako je izjavio, tužena je bila okrenuta prema predsjedniku Lagumdžiji dok mu se glasno obraćala, te da su ostalima bile spuštene glave.

"A i policiju su mi doveo, Halile", ispričao je svjedok da je rekla tužena kada joj je prišao, nakon čega je Jozak Mađar krenula prema vratima.

"Mi ćemo za ovo vidjeti", naveo je svjedok da je tužena kazala Lagumdžiji i da je dodala da ide kod disciplinskog tužioca.

Na pitanje punomoćnice Dunđer da li je uhvatio tuženu za rame, svjedok je opisao da je to uradio kao prema djevojci, kao majci, te da nije silu primijenio. Sporišević je rekao kako je tužena, kada je ušao u salu VSTV-a, bila udaljena oko pet metara od predsjednika Lagumdžije.

Glavna rasprava će biti nastavljena sutra, 22. augusta, saslušanjem dva svjedoka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak