Sjednica Parlamenta FBiH i Misije OSCE: Svjedočimo svirepim djelima nasilja nad ženama širom BiH!

0
FENA

Zajednička tematska sjednica oba doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine o institucionalnom odgovoru pravosudnog sektora na nasilje u porodici i rodno zasnovano nasilje, okupila je stručnjake iz oblasti pravosuđa, policije, ministarstava pravde, međunarodne zajednice.

Predsjednice komisija za ravnopravnost spolova Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Alma Kratina, odnosno Doma naroda Aida Obuća te predsjednica Komisije za ljudska prava i slobode Miomirka Melank, poručile su da je današnja sjednica doprinos kako bi parlamentarci mogli donijeti novi i bolji zakonodavni okvir, te riješili problematično pitanje rodno zasnovanog nasilja u porodici.

Kratina je podsjetila da se dugo čekaju izmjene Krivičnog zakona FBiH i Zakona o zaštiti od nasilja u porodici.

Policijska akcija: Pronađeno 10 nelegalnih turskih državljana u Sarajevu

"Sjednica je zamišljena da od struke čujemo šta je to što mi trebamo kroz zakone, provedbene akte riješiti kako bismo ispunili svoj zadatak prema osjetljivoj kategoriji građana", kazala je Kratina te izrazila nadu da će do kraja septembra imati dva zakona na stolu.

Na jednoj od tematskih sjednica, navela je Aida Obuća, je na osnovu zaključaka donesena "Strategija za prevenciju i borbu protiv nasilja u porodici 2021-2027." i to u oba doma Parlamenta FBH.

Sve brutalnija ubistva žena, no...: Ministar kaže da femicid neće biti uvršten u Krivični zakon FBiH

"Jako puno apela dolazi sa terena da su prakse neujednačene, pa ćemo danas da vidimo sa sudijama i tužiteljima, koji su praktičari, kako i u kom pravcu se to treba izmijeniti. A s druge strane, da mi kao zakonodavci trebamo da dobijemo određene inpute u kom pravcu trebaju da idu izmjene zakona", rekla je Obuća.

Ovo je rad svih parlamentaraca, dodala je, "a naše zaključke podržavaju svi predstavnici i opozicije i pozicije".

Prema riječima Milomirke Melank, intencija tematske sjednice je da se iscrpe sve mogućnosti, da se definira problem i izmijene zakoni.

"Ono što danas zaključimo i preporuke koje donesemo, bit će sigurno unesene u prijedloge koje ćemo staviti pred Parlament u narednom periodu, a ja se nadam do kraja ove godine", kazala je ona.

Misija OSCE-a u BiH pruža nesebičnu podršku, a prema riječima ambasadora Briana Aggelera, današnja sjednica je važan korak ka ispunjenju međunarodnih obaveza u poboljšanju sistema odgovora na nasilje u porodici.

"Unatoč sve većoj pažnji koja se u javnosti posvećuje pitanju nasilja u porodici, i dalje svjedočimo svirepim djelima nasilja nad ženama širom BiH, koja nas veoma brinu, jer pokazuju da važeći zakonski okvir, a naročito njegova primjena, vjerovatno nisu dovoljni da spriječe nasilje i sankcionišu počinioce", kazao je Aggeler.

Stoga je cilj današnje sjednice, dodao je, s najvažnijim donosiocima odluka pronaći način za prevladavanje praktičnih izazova sa kojima se suočavaju policija i pravosuđe.

"Misija OSCE-a u BiH uvažava rad zastupnika u Parlamentu, policije i pravosuđa i izražava spremnost na pružanje podrške borbi protiv nasilja u porodici i rodno zasnovanog nasilja širom BiH ", poručio je Aggeler.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak